SUA cer încetarea expansiunii şi militarizării în Marea Chinei de Sud

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 30 mai 2015 302 afişări

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a îndemnat China sâmbătă, la Singapore, în cadrul Dialogului Shangri-La, să "înceteze imediat" şi pe termen lung expansiunea în zone care fac obiectul unor dispute teritoriale între state riverane la Marea Chinei de Sud.

Un avion american de supraveghere, care a survolat săptămâna trecută insule pe care China le construieşte în regiune, a fost avertizat de opt ori de către Marina chineză să părăsească zona. Oficiali americani sunt îngrijoraţi de militarizarea unora dintre aceste insule artificiale şi încearcă să atragă atenţia publicului asupra acestui lucru, relatează CNN.

"Statele Unite sunt profund îngrijorate de ritmul şi amploarea expansiunii în Marea Chinei de Sud, de perspectiva unei continuări a militarizării şi potenţialul acestor activităţi de a spori riscul unei erori de judecată sau unui conflict între statele" implicate în dispute, a declarat Carter în faţa experţilor internaţionali care participă la reuniune.

Relaţiile dintre China şi ţări vecine ca Vietnamul, Filipine, Coreea de Sud şi Japonia sunt tensionate din cauza acestor dispute teritoriale vizând dreptul de exploatare a unor resurse naturale de pe fundul oceanic.

Unele dintre aceste ţări au construit, la rândul lor, insule artificiale.

Însă Carter a criticat doar Beijingul.

"O ţară a mers mult mai departe şi mai repede decât celelalte, iar această ţară este China. China a revendicat peste 800 de hectare, mai mult decât toate celelalte (ţări) reclamante la un loc şi mai mult decât în întreaga istorie în regiune. Iar China a făcut acest lucru în ultimele 18 luni", a subliniat secretarul american.

Multe dintre insulele artificiale ale Chinei sunt mai aproape de coastele vecinilor săi decât de ale sale.

Carter a îndemnat toate ţările implicate în aceste dispute teritoriale să înceteze imediat expansiunea teritorială şi să pună capăt militarizării regiunii.

Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că această confruntare prezintă un risc "absolut" de izbucnire, în viitor, a unui eventual război între Statele Unite şi China.

Statele Unite intenţionează să suspravegheze aerian mai îndeaproape aceste insule artificiale şi să trimită nave de război în misiuni de patrulare în apropiere, în cadrul unei noi prezenţe militare, mai robuste, în regiune.

Aceasta face parte din politica strategică şi economică a preşedintelui american Barack Obama cu privire la Asia.

Carter şi-a exprimat îngrijoarea cu privire la posibilitatea izbucnirii unor conflicte şi a declarat că soluţiile sunt limitate. "Ştim cu toţii că nu există o soluţie militară la disputele (teritoriale) din Marea Chinei de Sud", a subliniat el.

În schimb, secretarul american al Apărării a îndemnat la consolidarea eforturilor diplomatice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
APĂRARE,
CHINA
/actualitate/sua-cer-incetarea-expansiunii-si-militarizarii-in-marea-chinei-de-sud-14367181
14367181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.