O persoană a murit, peste 70 au fost rănite în cursul protestelor din Grecia (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 octombrie 2011 14 afişări

Protestele violente de miercuri şi joi din Atena, organizate contra noului pachet de măsuri de austeritate discutat în parlamentul elen, s-au soldat cu 74 de răniţi, iar un bărbat de 53 de ani, muncitor în construcţii, a suferit un infarct şi a decedat în cursul zilei de joi.

Sute de tineri anarhişti s-au manifestat cu violenţă, ajungând să atace cu cocteiluri Molotov şi pietre nu numai poliţia, ci şi pe unii dintre cei peste 50.000 de demonstranţi paşnici care protestează în capitala Greciei contra planului guvernamental de reducere a datoriei publice prin tăierea drepturilor salariale a 30.000 de bugetari, reducerea pensiilor şi majorarea fiscalităţii. Planul condiţionează primirea următoarei tranşe de bani de la UE şi FMI.

Ciocnirile de joi s-au petrecut pe fondul celei de-a doua zile a grevei generale care a afectat deopotrivă transporturile publice, şcoli, vămi, spitale de stat. Greva a fost convocată de sindicate reprezentând circa jumătate din totalul de 4 milioane al forţei de muncă din ţară, precizează Reuters. La grevă s-au asociat şi alte grupuri profesionale, de la lucrătorii din salubritate la marinari şi jurnalişti.

Anarhiştii au dat foc grămezilor de gunoi neridicat şi au smuls dale din faţadele clădirilor şi din caldarâm, spre a le arunca în poliţişti, iar ulterior au ajuns să se încaiere şi cu unii dintre civilii participanţi la protestele din faţa clădirii Parlamentului. Cel puţin şase persoane au fost arestate şi alte 24 reţinute, iar şase poliţişti au fost răniţi, afirmă agenţia AP. Forţele de ordine au folosit masiv gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe demonstranţi.

Miercuri, în prima zi de proteste, au ieşit în stradă peste 125.000 de oameni, demonstraţiile fiind marcate de apariţia aceloraşi anarhişti violenţi.

Guvernul elen a anunţat că, fără următoarea tranşă din împrumutul de la UE-FMI, în valoare de 8 miliarde de euro, va rămâne fără bani disponibili la jumătatea lunii noiembrie.

În parlament, unde socialiştii (care au o majoritate de patru locuri în legislativ) au ameninţat că nu vor vota restrângerea drepturilor salariale ale bugetarilor, ministrul de finanţe Evangelos Venizelos le-a adresat un apel aproape disperat, spunând că dacă noul pachet de austeritate nu va fi aprobat, atunci nici nu mai e nevoie ca Grecia să participe la reuniunea de sâmbătă şi duminică a liderilor eurozonei, fiindcă ţara "va fi expusă primejdiei unor evoluţii iraţionale şi va fi luată din nou de ţap ispăşitor asupra căreia vor fi aruncate toate eşecurile istorice, politice şi instituţionale ale Europei".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-persoana-a-murit-peste-70-au-fost-ranite-in-cursul-protestelor-din-grecia-video-8887487
8887487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.