O grupare specializată în fraude informatice din România a luat peste 1 milion de dolari de la 30 de companii

Autor: Petru Mazilu Postat la 10 august 2021 43 afişări

O grupare din România, specializată în fraude informatice, a obţinut peste 1 milion de dolari de la companii din Europa, America de Nord şi Asia. Zeci de persoane sunt duse marţi la audieri, iar ancheta se desfăşoară în numeroase ţări.

O grupare specializată în fraude informatice din România a luat peste 1 milion de dolari de la 30 de companii

Poliţiştii desfăşoară marţi o acţiunea care vizează zeci de persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În cadrul acţiunii, au fost efectuate 32 de percheziţii domiciliare la adresele persoanelor bănuite şi au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor în cauză. În paralel, au fost efectuate două percheziţii în Ţările de Jos şi Irlanda.

Potrivit IGPR, acţiunea vizează un grup organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de postarea pe diverse portaluri de comerţ online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverşi potenţiali beneficiari.

Părţilor vătămate sunt companii din UE, SUA. şi Asia cărora li s-ar fi solicitat plata bunurilor, în conturi bancare controlate de persoanele bănuite, fără ca aceasta să mai fie urmată de livrarea produselor respective.

Persoanele bănuite ar fi încasat peste 1.000.000 de dolari, prin săvârşirea de fraude, în dauna a peste 30 de companii din străinătate, au precizat poliţiştii.

În cadrul dosarului penal, în vederea investigării persoanelor bănuite s-au realizat activităţi de cooperare cu autorităţile judiciare din Irlanda şi Ţările de Jos prin intermediul EUROPOL.

De asemenea, s-a cooperat prin intermediul INTERPOL cu Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam şi China. Cu autorităţile din SUA, Canada şi Uzbekistan cooperarea s-a realizat prin intermediul comisiilor rogatorii.

Cu mai multe ţări europene, Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia şi Germania cooperarea s-a realizat prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

În România, faptele fac obiectul dosarului penal înregistrat în cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Persoanele bănuite sunt duse la D.I.I.C.O.T, în vederea audierii şi dispunerii eventualelor măsuri preventive.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fraude,
grupare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.