O familie de români consumă de opt ori mai multă energie decât europenii

Autor: Anca Barbulescu Postat la 30 mai 2013 220 afişări

O familie din România consumă mai multă energie decât media consumului unei familii din Europa. În ansamblu, clădirile de locuinţe din România au un consum de opt ori mai mare de energie decât media ţărilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare şi a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, conform raportului European Semester ce conţine recomandările de ţară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru.

O familie de români consumă de opt ori mai multă energie decât europenii

România este a treia cea mai energo-intensivă economie din UE, cu o intensitate energetică de 2,5 ori mai mare decât media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arată că integrarea pieţelor energiei electrice şi gazelor naturale pe pieţele UE este, în continuare, incompletă şi nu au fost încă realizate interconexiunile transfrontaliere ale reţelelor de gaze.

Analiza confirmă faptul că în România, concurenţa şi eficienţa sunt reduse în sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia şi transporturile. ”Lipsa de eficienţă şi cadrul de guvernanţă lipsit de transparenţă al întreprinderilor deţinute de stat în aceste sectoare reprezintă o provocare importantă”, se arată în document.

”Ceea ce nu au înţeles Guvernele României în ultimii 10 ani este tocmai faptul că puterea economică a unui stat nu se măsoară în consumul de energie. Dimpotrivă, tocmai faptul că avem un potenţial atât de mare de eficienţă energetică ar trebui să devină prioritar în politicile energetice naţionale, în loc să ne grăbim să adoptăm tehnici atât de controversate precum fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţă energetică”, a declarat Ioana Ciută, director executiv al Fundaţiei TERRA Mileniul III.

Una dintre recomandările făcute României de experţii Comisiei Europene (CE) este promovarea concurenţei şi eficienţei în industriile de reţea, prin asigurarea independenţei şi a capacităţii de acţiune a autorităţilor naţionale de reglementare. De asemenea, se recomandă continuarea reformei guvernanţei corporative în cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei şi transporturilor.

Ca să reducă pierderile şi să devină competitivă, România trebuie să adopte un plan cuprinzător şi pe termen lung în domeniul transporturilor, să dereglementeze preţurile la gaze şi la electricitate şi să îmbunătăţească eficienţa energetică. Totodată, ţara noastră trebuie să îmbunătăţească integrarea transfrontalieră a reţelelor energetice şi să accelereze punerea în aplicare a proiectelor de interconectare a reţelelor de gaze.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-familie-de-romani-consuma-de-opt-ori-mai-multa-energie-decat-europenii-10912237
10912237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.