O familie de români consumă de opt ori mai multă energie decât europenii

Autor: Anca Barbulescu Postat la 30 mai 2013 215 afişări

O familie din România consumă mai multă energie decât media consumului unei familii din Europa. În ansamblu, clădirile de locuinţe din România au un consum de opt ori mai mare de energie decât media ţărilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare şi a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, conform raportului European Semester ce conţine recomandările de ţară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru.

O familie de români consumă de opt ori mai multă energie decât europenii

România este a treia cea mai energo-intensivă economie din UE, cu o intensitate energetică de 2,5 ori mai mare decât media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arată că integrarea pieţelor energiei electrice şi gazelor naturale pe pieţele UE este, în continuare, incompletă şi nu au fost încă realizate interconexiunile transfrontaliere ale reţelelor de gaze.

Analiza confirmă faptul că în România, concurenţa şi eficienţa sunt reduse în sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia şi transporturile. ”Lipsa de eficienţă şi cadrul de guvernanţă lipsit de transparenţă al întreprinderilor deţinute de stat în aceste sectoare reprezintă o provocare importantă”, se arată în document.

”Ceea ce nu au înţeles Guvernele României în ultimii 10 ani este tocmai faptul că puterea economică a unui stat nu se măsoară în consumul de energie. Dimpotrivă, tocmai faptul că avem un potenţial atât de mare de eficienţă energetică ar trebui să devină prioritar în politicile energetice naţionale, în loc să ne grăbim să adoptăm tehnici atât de controversate precum fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţă energetică”, a declarat Ioana Ciută, director executiv al Fundaţiei TERRA Mileniul III.

Una dintre recomandările făcute României de experţii Comisiei Europene (CE) este promovarea concurenţei şi eficienţei în industriile de reţea, prin asigurarea independenţei şi a capacităţii de acţiune a autorităţilor naţionale de reglementare. De asemenea, se recomandă continuarea reformei guvernanţei corporative în cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei şi transporturilor.

Ca să reducă pierderile şi să devină competitivă, România trebuie să adopte un plan cuprinzător şi pe termen lung în domeniul transporturilor, să dereglementeze preţurile la gaze şi la electricitate şi să îmbunătăţească eficienţa energetică. Totodată, ţara noastră trebuie să îmbunătăţească integrarea transfrontalieră a reţelelor energetice şi să accelereze punerea în aplicare a proiectelor de interconectare a reţelelor de gaze.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/o-familie-de-romani-consuma-de-opt-ori-mai-multa-energie-decat-europenii-10912237
10912237
comments powered by Disqus
ZF.ro
Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Mediafax
O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv
Agenţia Standard & Poor's menţine ratingul de ţară al României, dar perspectiva asupra economiei este negativă. Cîţu: „Victorie! Am reuşit imposibilul”
MonitorulApararii
Sistemele de rachete S-300 pe post de mesaj diplomatic Sistemele de rachete S-300 pe post de mesaj diplomatic
Rusia şi China ţintesc secretele petroliere ale Norvegiei. Raport al serviciului de contraspionaj PST
MonitorulPartidelor
Un deputat a primit vestea de ziua sa - a fost testat pozitiv cu COVID-19 Un deputat a primit vestea de ziua sa - a fost testat pozitiv cu COVID-19
Clotilde Armand: O spun foarte ferm. Nu vom ceda în faţa nimănui
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan  Care-i treaba cu moţu’.. COMENTARIU Valeriu Şuhan Care-i treaba cu moţu’..
COMENTARIU Valeriu Şuhan Moartea ca reper

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.