O companie românească dezvoltă un proiect pentru Agenţia Spaţială Europeană

Autor: Ioana Matei Postat la 13 februarie 2017 116 afişări

Producătorul local de aplicaţii online Zitec dezvoltă, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, un prototip de laborator pentru un fotodetector care poate urmări şi înregistra fenomene optice din spaţiu şi din partea superioară a atmosferei, în cadrul unui proiect pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA), finanţat prin intermediul programului PRODEX, coordonat la nivel naţional de Agenţia Spaţială Română (ROSA).

O companie românească dezvoltă un proiect pentru Agenţia Spaţială Europeană

Proiectul reprezintă o premieră pentru zona europeană, inovaţia constând în folosirea unui nou tip de senzori ce pot fi utilizaţi pentru a detecta fenomene optice în spaţiu, în lungimi de undă UV (ultraviolet), potrivit informaţiilor trimise de reprezentanţii companiei. Odată cu validarea tehnologiei din acest prototip, Zitec are în vedere specializarea pe tehnologiile de fotodetecţie şi pe viitor preluarea unor proiecte mai mari, de producţie a dispozitivelor destinate spaţiului cosmic.

 

„Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să obţinem, împreună cu ISS, acest proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană. Nu numai că această colaborare ne motivează şi ne onorează, dar deschide pentru Zitec o nouă direcţie, în care dezvoltarea de software este însoţită de realizarea de dispozitive hardware inovative, la cel mai înalt nivel. Proiectul acesta se bazează, de exemplu, pe o tehnologie avansată de fotodetecţie, fotomultiplicator cu siliciu (Silicon Photomultiplier). Aceasta va fi integrată într-un dispozitiv pe care departamentul nostru specializat îl construieşte împreună cu ISS”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO şi fondator Zitec.

 

Sistemul de fotodetecţie dezvoltat de Zitec va fi montat într-un „dark chamber”, o cutie în care nu pătrunde lumina, pentru a fi testat în condiţii de întuneric asemănătoare cu cele din spaţiu. Rolul dispozitivului va fi să simuleze şi să măsoare fenomene optice şi să transmită rezultatele către un sistem de calcul, unde vor fi procesate. În „dark chamber” există un sistem de detecţie a impulsurilor luminoase, montat pe un cadru care se poate mişca în toate direcţiile, pentru a detecta orice sursă de lumină. Dimensiunile dispozitivului de tip dark chamber sunt de 1.1 x 1.1 x 2 m.

 

„Ne bucurăm că ESA a aprobat proiectul conceput de noi şi că acesta va fi implementat cu ajutorul firmei româneşti Zitec. Este un proiect care ridică multe provocări, de la procesarea în paralel a 256 de semnale analogice, la designul şi producţia modulelor electronice şi, nu în ultimul rând, minimizarea erorilor care pot apărea în sistem. Suntem încrezători că, prin prisma experienţei Zitec în dezvoltarea de tehnologii inovatoare, acest proiect reprezintă doar un început pentru o colaborare pe termen lung”, a declarat Mihnea Popescu, Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

 

Proiectul a demarat la sfârşitul anului 2016, iar termenul final este stabilit pentru aprilie 2019. În realizarea lui este implicată echipa Embedded Zitec, acest departament urmând să fie extins în perioada următoare cu noi membri, atât din Bucureşti, cât şi de la nivel naţional, pentru cei din urmă compania oferind pachete de relocare.

 

Zitec este una dintre companiile lider în industria IT din România, specializată în dezvoltarea de produse şi aplicaţii online complexe, precum şi servicii de online marketing. Cu un ritm de creştere anual susţinut, afaceri de 4,5 milioane euro în 2015 şi circa 40% din venituri provenite din proiecte externe, dezvoltate pentru parteneri din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Italia sau Olanda, succesul Zitec este confirmat şi pe plan local prin referinţele primite din partea unor clienţi de top, precum PayU, Flanco, Amadeus, Paravion, Depanero, Vector Watch sau Network One Distribution.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.