O ceaşcă de cafea sau o halbă de bere - cum devii mai creativ?

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 30 ianuarie 2014 429 afişări

Cofeina şi berea au efecte diferite asupra creierului - prima băutură îţi anulează senzaţia de oboseală, pe când cea de-a doua creşte nivelul de creativitate.

O ceaşcă de cafea sau o halbă de bere - cum devii mai creativ?

Cofeina blochează neurotransmiţătorul adenozină, păcălind creierul să creadă că energia este la maxim şi să nu resimtă nevoia de odihnă. La cinci minute după consumarea unei ceşti de cafea, receptorii de adenozină se blochează, iar substanţele care cresc performanţa creierului lucrează mai mult decât ar trebui. Cu alte cuvinte, cafeaua nu dă mai multă energie, ci doar transmite informaţia falsă că rezervele de energie sunt suficiente, relatează Gridding.com.

Efectul maxim al cofeinei se resimte la 15 minute după consum şi durează circa două ore. Producţia crescută de hormoni (adrenalină şi cortizol) provoacă o mai mare atenţie la lucrurile care se petrec în jur.

Consumul de cafea poate însă să ducă la dependenţă, şi odată cu ea toleranţa la cofeină creşte. Astfel, efectul resimţit de la o ceaşcă de cafea pe zi poate să fie de intensitate şi durată reduse. Urmează consumul mai multor cafele zilnic, iar cantitatea de cofeină necesară va creşte tot mai mult.

Alcoolul are un cu totul alt mod de a influenţa creierul, şi acesta nu este întotdeauna negativ. O serie de studii au demonstrat că o cantitate rezonabilă de alcool ajută la rezolvarea unor probleme de creativitate. Prin reducerea puterii de concentrare, alcoolul eliberează o zonă a creierului care poate fi folosită pentru segmentul de creaţie.

Consumul în exces, fie de cofeină sau de alcool, nu va ajuta în cazul în care este necesară o muncă minuţioasă şi de lungă durată.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-ceasca-de-cafea-sau-o-halba-de-bere-cum-devii-mai-creativ-11992353
11992353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.