O bază militară NATO din Turcia ar putea fi folosită în operaţiunile contra reţelei Stat Islamic

Autor: Raluca Manga Postat la 23 iulie 2015 133 afişări

O bază militară NATO din sudul Turciei este gata să găzduiască avioanele coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL), conform unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american, informează site-ul publicaţiei Hurriyet Daily News.

Conform unei afirmaţii a Casei Albe, cei doi preşedinţi, Barack Obama şi Recep Tayyip Erdogan, au căzut de acord în timpul discuţiei telefonice de pe data de 22 iulie să lucreze împreună "pentru reducerea fluxului de luptători străini şi pentru securizarea graniţei Turciei cu Siria".

Înainte de discuţie, un oficial din Departamentul de Stat american a declarat pentru publicaţia citată că se preconizează ca baza Incirlik să se deschidă la începutul lunii august, pentru a fi folosită în luptele anti-ISIL, confirmând că aceasta ar putea fi utilizată de aviaţia militară a altor ţări membre ale coaliţiei.

Oficialul american a subliniat că acodrul "acoperă numai subiectul bazei Incirlik".

Întrebat dacă o zonă-tampon sau una de interdicţie aeriană în Siria mai este în discuţie, primul-ministru turc, Bülent Arınç, a spus că Turcia încă doreşte materializarea acestui lucru. "Turcia lucrează pe partea ei pentru susţinerea coaliţiei. Pentru obţinerea unui rezultat însă, ea cere, de asemenea, crearea unei zone de interdicţie aeriană, a unei zone de securitate şi alte elemente", a spus acesta.

Incirlik se află la aproximativ 400 de kilometri distanţă de Raqqa, capitala de facto a ISIL în Siria. Coaliţia anti-ISIL se foloseşte de bazele din Golf şi parcurge zilnic aproximativ 2.000 de kilometri de zbor pentru a-şi atinge ţintele împotriva grupului islamic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
TERORISM,
/actualitate/o-baza-militara-nato-din-turcia-ar-putea-fi-folosita-in-operatiunile-contra-retelei-stat-islamic-14631904
14631904
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.