NYT: Preţul mare plătit de liderii protestatarilor din Piaţa Tiananmen şi de China

Autor: Mihai Draghici Postat la 02 iunie 2019 63 afişări

Liderii protestatarilor prezenţi în 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing au plătit un preţ mare, la fel şi China, scrie, într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times, Wang Dan, unul dintre organizatorii mişcării studenţeşti, care speră că naţiunea chineză va adopta reforme democratice.

"Am aflat că eram cel mai căutat infractor din China în timp ce mă tundeam la bordul unui vas cu aburi, aglomerat şi învechit, pe Fluviul Yangtze. Sistemul de informare publică a transmis brusc că Biroul de securitate publică din Beijing ordonase arestarea a 21 de studenţi acuzaţi de instigare la organizarea «violenţelor contrarevoluţionare» din Piaţa Tiananmen. Numele meu era primul pe listă. Se întâmpla în iunie 1989, la nouă zile după ce trupele guvernamentale cu vehicule blindate au intervenit în centrul Beijingului şi au reprimat demonstraţiile studenţeşti prodemocratice care durau de şapte săptămâni", afirmă Wang Dan, unul dintre liderii mişcării de protest din 1989, într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Ce am învăţat conducând protestele din Piaţa Tiananmen / Am plătit un preţ mare pentru demonstraţiile de acum trei decenii. La fel şi China".

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NYT,
CHINA,
TIANANMEN

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.