Nu va scăpa NICI UN PORC! Un fermier din Brăila cere măsuri extreme: Olanda a eutanasiat 6 MILIOANE de porci

Postat la 28 august 2018 515 afişări

Pesta porcină africană NU POATE FI OPRITĂ decât dacă statul ia toţi porcii din micile gospodării şi îi duce în ferme conduse de profesionişti, crede un mare crescător de porci din judeţul Brăila, care a pierdut zeci de mii de animale din cauza virusului agresiv.

Nu va scăpa NICI UN PORC! Un fermier din Brăila cere măsuri extreme: Olanda a eutanasiat 6 MILIOANE de porci

El consideră că statul a greşit pentru că nu a luat măsuri de PREVENŢIE şi că erorile la nivel decizional continuă deoarece, marii fermieri nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă.

Gheorghe Caruz a pus bazele unei mari afaceri cu porci în judeţul Brăila. La fel ca alţi agricultori, el a avut de suferit din cauza pestei porcine africane. La ferma de porci de la Tichileşti deţinută de familia Caruz, zilele acestea sunt eutanasiaţi peste 35.000 de porci.

Fermierul e contrariat, pentru că, după declanşarea epidemiei, a luat toate măsurile stabilite de autorităţi şi consideră că factorii de decizie au greşit deoarece nu au împuşcat porcii mistreţi din Delta Dunării şi nu au instruit populaţia.

Autorităţile i-au obligat pe fermieri să respecte o serie de reguli, precum infiinţarea unor filtre de dezinfecţie şi a unor puncte de control, stabilirea unor coridoare de siguranţă în jurul fermei, limitarea accesului în zonă a persoanelor străine, controlul apei şi al furajelor.

”S-a greşit de la început, pentru că nu au fost împuşcaţi porcii mistreţi din Delta Dunării. S-a spus atunci că este rezervaţie, că speriem păsările, acum speriem oamenii pentru că nu o să mai avem ce mânca. Nu s-a făcut instruirea populaţiei. Omul are cel mai important rol: să anunţe imediat autorităţile că a văzut un porc mort. La noi, nu, trecea omul pe lângă cadavru şi îşi vedea de treabă.

Dacă se luau măsuri radicale în Deltă, nu se mai ajungea aici. În Germania au stat cu armata în jurul marilor ferme când a izbucnit pesta, la fel şi în alte state, în Olanda au omorât aproximativ şase milioane de porci. Nu am învăţat nimic de la alţii, pesta este de doi-trei ani în Ucraina şi noi nu am luat nicio măsură, am stat”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Caruz.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.