Povestea politicianului care si-a salvat ţara de un război civil. Acum el este văzut ca un profet şi iubit de toată lumea

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 28 august 2018 211 afişări

În capitala Addis Adaba, taxi-urile poartă abţibilde cu imaginea lui Abiy Ahmed, iar oamenii de rând îşi schimbă pozele de profil de pe reţelele sociale cu sloganuri pro-Abiy.

Povestea politicianului care si-a salvat ţara de un război civil. Acum el este văzut ca un profet şi iubit de toată lumea

Elias Tesfaye, proprietarul unui magazin care comercializează textile, le-a declarat celor de la CNN că a vândut în ultima lună şi jumătate peste 20.000 de tricouri cu chipul lui Abiy.

Entuziasmul pentru Abiy Ahmed a atins cote maxime în luna iunie, când peste 4 milioane de oameni au participat la un miting pentru susţinerea primului-ministru.

De la preluarea funcţiei, la începutul lunii aprilie, cel mai tânăr şef de cabinet din istoria Etiopiei a luat o serie de măsuri prin care a restabilit ordinea într-o ţară aflată aproape de un război civil. Abiy a eliberat mii de prizonieri politici, a deblocat sute de site-uri aflate sub cenzură, a pus capăt unui conflict vechi de 20 de ani cu Eritrea şi a deschis mai multe sectoare economice investitorilor străini.

Cu toate acestea, mai mulţi analişti se tem că modul în care Abiy este perceput, ca un adevărat profet, ar putea afecta procesul democratic. "Ar trebui să fim prudenţi în faţa unui lider care apare ca un soi de Mesia pentru cetăţeni", a declarat pentru CNN Natasha Ezrow, profesor la Essex University din Anglia, adăugând că lucrurile se pot transforma extrem de uşor într-o dictatură.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.