Nu puneţi mâna pe cactuşi!

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 16 martie 2019 159 afişări

Colţişorul verde, fie el sub forma unei zone din balcon ori a unei grădini în toată regula, e visul multora dintre orăşenii din ziua de azi, care, pentru a şi-l realiza, recurg uneori la soluţii mai puţin onorabile.

Nu puneţi mâna pe cactuşi!

Foarte populare printre aceştia sunt plantele suculente, mai ales cactuşii de toate felurile şi dimensiunile. Cum unui cactus îi trebuie ceva vreme să ajungă la aspectul care încântă ochiul, mulţi nu au răbdare să aştepte şi preferă să-l obţină gata crescut, chiar şi de furat.

Printre cei mai profitabili s-au dovedit a fi nişte cactuşi-gigant, saguaro, care cresc în sud-vestul Statelor Unite şi au aspect de candelabru, scrie The Guardian. Aceştia pot ajunge până la 15 sau 20 de metri înălţime şi, cu cât sunt mai înalţi, cu atât e mai mare preţul, suficient cât să-i determine pe unii să rişte şi chiar şi o condamnare la închisoare, cum s-a întâmplat cu doi americani prinşi de rangerii Parcului Naţional Saguaro din Arizona când se pregăteau să încarce într-o camionetă 17 saguaro.

Ca să combată furturile, angajaţii parcului au început să instaleze microcipuri în cactuşii din zonă, măsură care, pentru moment, dă rezultate. Dacă un cactus uriaş este greu de trecut peste graniţă, alţii mai mici pot fi strecuraţi în bagaje şi vânduţi peste hotare clienţilor din Europa, China sau Japonia, existând adevărate carteluri care se îndeletnicesc cu asemenea trafic.

Mai nou au apărut şi hoţi de ocazie, care caută cactuşi rari şi-i iau ca amintire în rucsac pentru colecţia personală ori pentru vândut colecţionarilor europeni care-şi exprimă interesul pentru câte un astfel de suculent pe reţelele de socializare online, unde dau şi coordonatele la care se află plantele. Nici platformele online Amazon sau eBay nu sunt ocolite de amatorii de cactuşi rari, furaţi de „întreprinzători” din habitatul lor natural.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
gradini,
scadere,
solutii,
vis,
crestere,
online,
parc,
plante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.