Noul guvern PSD-ALDE, plin de surprize: Cabinetul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri. Lista noilor miniştri. LIVE TEXT

Postat la 26 ianuarie 2018 528 afişări

Noul guvern PSD-ALDE, plin de surprize: Cabinetul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri. Lista noilor miniştri. LIVE TEXT

Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu.

Lista completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ştefan, vicepremier şi ministrul Mediului

Graţiela Gavrilescu, vicepremier

Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că taxa de solidaritate a fost scoasă din programul de guvernare, însă a spus că nu se renunţă la impozitul pe venitul global, care nu este operaţionalizat încă, deoarece Ministerul Finanţelor nu dispune deocamdată de logistica necesară.

”Am diiscutat despre program şi o serie de măsuri care sunt incluse în programul de guvernare. Mă refer la măsuri de ordin fiscal sau de ordin salarial. Din programul de guvernare s-a scos taxa de solidaritate, care la instalarea guvernului precedent a făcut o serie de valuri. Nu am considerat oportună introducerea ei la acel moment. Acum s-a operaţionalizat în mod efectiv scoaterea ei din programul de guvernare. Sunt alte măsuri care vizează creşterea salariilor minime cu câte 100 de lei pe an până în 2020, astfel încât să ajungem la un salariu minim net de 300 de euro de persoană, iar pentru cei cu stiudii superioare salariul minim va creşte cu 150 de lei pe an. Acestea sunt măsuri care ni se par absolut necesare în perspectiva evoluţiei economice a României”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că România nu trebuie să rămână ”o ţară furnizoare de mână de lucru ieftină”.

”Având în vedere că media costurilor cu forţa de muncă în Europa depăşeşte 40%, România trebuie să se îndrepte către aceeaşi direcţie, iar investiţiile să se caleze şi mai mult în tehnologii avansate, care să aducă productivitate mai mare, valoare adăugată mai importantă, nu să se bazeze pe forţa de muncă ieftină, cum s-a întâmplat din păcate în ultimii 25 de ani într-o măsură prea importantă. Deci economia româneasdcă trebuie să evolueze, trebuie să se modernizeze, trebuie să devină mai competitivă şi mediul economic trebuie să se adapteze la aceste noi realităţi”, a mai spus preşedintele ALDE.

El a precizat că în şedinţa ALDE au fost discutate şi alte subiecte, printre care legea pensiilor, politica salarială sau politica de investiţii.

De asemenea, Tăriceanu a zis că nu s-a discutat despre impozitul pe gospodărie.

”Impozitul pe gospodărie nu am discutat. Am discutat despre impozitul pe venitul global. Urmează ca Ministerul de Finanţe să pornească la operaţionalizarea acestui impozit pe venitul global, dar lucrul acesta impune o logistică necesară, stabilirea unor proceduri şi nu există din partea ministerului un termen pe care să-l fi avansat. Pe măsură ce ministerul va avansa pe acest domeniu important... Dar a mai existat impozit pe venitul global, nu e o formulă care ne va surprinde, nu e un impozit nou subliniez”, a mai spus Tăriceanu

Sorina Pintea a fost votată de social democraţii din şedinţa CEx pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Dănuţ Andruşca pentru funcţia de ministru al Economiei, iar Lucian Şova la Transporturi, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Sorina Pintea, propusă de PSD pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare în perioada 2009-2013, apoi director economic la Direcţia Silvică Maramureş şi consilier integrarea europeană între 2003-2005.

În 2011, pe vremea când era manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, numele Sorinei Pintea se afla pe prima pagină a ziarelor, după ce fiul ei, Ionuş Pintea, a fost reţinut de poliţiştii BCCO, în urma unei descinderi organizate într-un dosar de trafic de droguri.

Pintea a obţinut vineri mai multe voturi faţă de Rodica Nassar, propunerea anunţată de Gabriela Firea înainte de şedinţă.

Dănuţ Andruşcă, persoana propusă pentru funcţia de ministru al Economiei este parlamentar de Neamţ şi se afllă la primul mandat.

Acesta este vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi a făctu parte şi din comisia specială ANRE.

La ministerul Transporturilor va ajunge Lucian Şova, deşi un nume vehiculat era al lui Răzvan Cuc, ce a mai deţinut această funcţie.

Sorina Pintea a fost votată de social democraţii din şedinţa CEx pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Dănuţ Andruşca pentru funcţia de ministru al Economiei, iar Lucian Şova la Transporturi, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Eugen Teodorovici, votat de Cex PSD pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Eugen Teodorovici a fost votat de Cex PSD pentru funcţia de ministru al Finanţelor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

ugen Teodorovici a fost propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

La rândul său, Eugen Teodorovici a spus că nu se poate pronunţa în acest caz decât după CEx PSD.

„Mă onorează propunerea. Sigur, niciunul dintre portofolii nu mi-ar fi străin, după atâţia ani de când lucrez în administraţia publică”, a declarat Teodorovici.

Din iunie 2009 şi până în mai 2012, Eugen Teodorovici ocupă poziţia de director al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României.

Din decembrie 2012 a fost ministrul al fondurilor europene în Guvernul condus de Victor Ponta şi senator PSD de Buzău în Parlamentului României. Din martie 2015 a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Guvernul României condus de Victor Ponta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.