Noua lege privind carantina şi izolarea a fost votată în Camera Deputaţilor. IATĂ cele mai importante detalii

Postat la 10 iulie 2020 1143 afişări

Noua lege privind carantina şi izolarea a fost votată în Camera Deputaţilor. IATĂ cele mai importante detalii

Cu o largă majoritate de voturi şi fără dispute politice, dar puternic amendat, proiectul Guvernului care prevede ce măsuri se pot impune în perioada epidemiilor a trecut joi de Camera Deputaţilor.

Preşedintele şi Guvernul au făcut în aceeaşi zi apel ca proiectul să fie adoptat pentru a exista un cadru legal în cazul carantinei şi izolării, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional ordinul de ministru în baza căruia se putea decide restrângerea libertăţii individuale. În ziua votului, bilanţul de Covid-19 în România a crescut alarmant la 614 de cazuri.

Ce modificări aduce noua lege:

 Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu;

 Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienţi în scris;

 Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru fiecare persoană, şi se aplică suspecţilor;

 Ordinul DSP poate fi atacat în instanţă;

 Cine nu respectă carantina va fi amendat;

Medicii vor putea fi detaşaţi obligatoriu, pe o perioadă de maximum 30 de zile. Ordinul de detaşare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ.

Forma proiectului care a plecat de la Camera Deputaţilor la Senat

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deputati,
lege,
camera deputatilor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.