Nota de plată pentru materialele de construcţii verzi: cine o achită şi cum o recuperează?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 20 mai 2021 77 afişări

Legislaţia europeană de mediu impune în prezent reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, iar în vara acestui an Comisia Europeană va lansa un nou pachet legislativ care să abordeze o ţintă crescută, de cel puţin 55% reducere până în 2030, astfel încât în 2050 să poată fi atinsă neutralitatea climatică.

Nota de plată pentru materialele de construcţii verzi: cine o achită şi cum o recuperează?

♦ Sustenabilitatea în construcţii ar trebui să se concretizeze, în final, în clădiri mai eficiente şi un consum mai mic de energie, aproape de zero ♦ Producătorii şi dezvoltatorii au intrat deja în cursă şi fac demersuri pentru a-şi adapta proiectele la noile standarde ♦ Cine achită însă nota de plată în final?

Legislaţia europeană de mediu impune în prezent reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, iar în vara acestui an Comisia Europeană va lansa un nou pachet legislativ care să abordeze o ţintă crescută, de cel puţin 55% reducere până în 2030, astfel încât în 2050 să poată fi atinsă neutralitatea climatică. În acest context, integrarea soluţiilor de construcţii cu amprentă redusă de CO2 este o tendinţă care va dobândi în curând statutul de normă pentru întreaga industrie la nivel global.

„Odată cu implementarea legislaţiei europene, solicitările crescute de protecţie a mediului şi a climei vor conduce la o cerere în creştere de materiale de construcţii ecologice. Unele companii sunt deja dispuse să plătească un preţ premium pentru cimenturile verzi, întrucât acestea ajută la obţinerea de puncte suplimentare pentru certificarea clădirilor verzi“, spun reprezentanţii producătorului de ciment Holcim.

Odată cu creşterea cerinţelor legislative, cu actualizarea standardelor de construcţie, cu creşterea nivelului de informare şi conştientizare al consumatorilor finali, din ce în ce mai mulţi dintre aceştia vor solicita astfel de soluţii sustenabile, create pentru oameni şi planetă.  Grupul Holcim România este compus din companiile Holcim România - producător de ciment, betoane, agregate; Somaco - producător de elemente prefabricate şi Geocycle - furnizor de servicii de management al deşeurilor. Toate se conformează angajamentului „Net Zero“ asumat de grupul LafargeHolcim, pentru atingerea neutralităţii din perspectiva emisiilor de CO2 până în 2050. Mai mult, grupul a lansat o gamă de betoane verzi, care vin cu un impact redus asupra mediului. „Betoanele verzi, pe lângă aportul pe care îl au în protejarea mediului înconjurător, au şi un nivel de performanţă şi de durabilitate superior, îndeplinind mai bine prevederi speciale din proiecte. Cimenturile verzi sunt destinate construcţiilor sustenabile, cu amprentă scăzută de CO2. Soluţiile verzi nu au fost dezvoltate ca o oportunitate de reducere a costurilor.“

Pentru a obţine certificarea verde a unei clădiri este necesară evaluarea standardizată a caracteristicilor ei în raport cu mediul. Clădirile verzi vin astfel cu o amprentă cât mai redusă de CO2, un consum mic de apă şi energie, asigurând o performanţă climatică superioară. Vor duce însă aceste investiţii la creşterea preţurilor de vânzare sau de închiriere?

„Betoanele verzi contribuie la creşterea duratei de viaţă a construcţiilor, iar investiţia pe care oamenii o fac este scoasă în timp şi se traduce într-un nivel mai bun de siguranţă al construcţiei“, adaugă reprezentanţii Holcim.

Cursa pentru reducerea emisiilor de carbon a atras jucători din toate sectoarele imobiliare, de la rezidenţial şi birouri, la comercial şi industrial. Tot mai mulţi vor căuta produse verzi şi, în acelaşi spirit, administraţiile centrale şi locale ar trebui să acţioneze şi ele ghidate de nevoia de dezvoltare şi implementare a Pactului Verde European.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
achitare,
materiale de constructii,
nota,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.