Nori de furtună asupra premierului britanic Rishi Sunak: Portofoliul de obligaţiuni al Băncii Angliei este la pământ din cauza creşterii dobânzilor. Instituţia a cerut 150 de miliarde de lire de la guvern pentru a putea susţine pierderile

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 30 august 2023 17 afişări

Nori de furtună asupra premierului britanic Rishi Sunak: Portofoliul de obligaţiuni al Băncii Angliei este la pământ din cauza creşterii dobânzilor. Instituţia a cerut 150 de miliarde de lire de la guvern pentru a putea susţine pierderile

Pierderile Băncii Angliei generate din obligaţiunile cumpărate în 2008 pentru a susţine economia vor fi „substanţial mai mari decât se anticipa anterior”, potrivit unui raport Deutsche Bank, scrie CNBC.

La sfârşitul lunii iulie, banca centrală a estimat că va solicita Trezoreriei Marii Britanii să sprijine pierderile de 150 de miliarde de lire sterline realizate în timpul operaţiunilor.

Programul a fost derulat din 2009 până în 2022 şi a fost conceput pentru a îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru companiile afectate de criza financiară din 2008. BOE a acumulat obligaţiuni în valoare de 895 de miliarde de lire sterline, ratele dobânzilor atingând minime istorice.

Cu toate acestea, banca centrală a început să lichideze din poziţii anul trecut, iniţial anulând investiţiile suplimentare, urmând să vândă obligaţiuni în valoare de 80 miliarde în fiecare an, începând cu octombrie 2022.

Ritmul în care BOE a fost nevoită să majoreze ratele dobânzilor în încercarea disperată de a domoli inflaţia a scăzut semnificativ valoarea obligaţiunilor guvernamentale, chiar în timp ce insituţia încerca să le vândă.

Datele privind finanţele publice din iulie au arătat că Trezoreria a transferat 14,3 miliarde de lire sterline în cursul lunii către Banca Angliei pentru a acoperi pierderile din programul său de relaxare cantitativă, cu 5,4 miliarde de lire sterline peste cifra estimată de Office for Budget Responsibility în martie.

Sanjay Raja, Senior Economist la Deutsche Bank, a arătat că un total de 30 de miliarde de lire au fost mutate de la Trezorerie la BOE din septembrie anul trecut şi că transferurile vor depăşi prognozele guvernului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.