Noi decizii ale Ministerul Educaţiei cu privire la organizarea examenelor naţionale şi a structurii anului şcolar

Autor: Ramona Cornea Postat la 25 martie 2021 57 afişări

Noi decizii ale Ministerul Educaţiei cu privire la organizarea examenelor naţionale şi a structurii anului şcolar

Ministerul Educaţiei a transmis o nouă serie de decizii cu privire la organizarea examenelor naţionale şi a structurii anului şcolar. Astfel, ministrul Sorin Cîmpeanua declarat că examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, iar semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale.

Mai jos sunt cele 10 puncte pe care ministrul Sorin Cîmpeanu le-a transmis la finalul discuţiilor din Comisia de Dialog Social.

În urma consultărilor, au rezultate următoarele 10 concluzii:

1.      Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarului deja aprobat şi cunoscut:  22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competenţe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei. Se vor susţine competenţele digitale pentru promoţiile anterioare.

2.      Cu excepţia claselor terminale, pentru care structura anului şcolar nu va nicio modificare, nici din perspectiva activităţilor didactice, nici din perspectiva vacanţei, nici din cea a examenelor naţionale, vacanţa de primăvară va începe pe data de 2 aprilie şi se va termina pe 4 mai. Clasele terminale rămân pe programul stabilit: adică vacanţă pentru sărbătorile pascale catolice între data de 2 aprilie şi 11 aprilie, iar vacanţa pentru sărbătorile pascale ortodoxe va fi între 30 aprilie şi 9 mai. Se va face o punte între finalul vacanţei pentru sărbătorile pascale catolice şi începutul vacanţei pentru cele ortodoxe.

3.      Pentru clasele terminale, structura anului şcolar nu va mai suferi nicio modificare. Vacanţele de primăvară rămân la datele planificate 2 aprilie – 11 mai, 30 aprilie – 9 mai pentru sărbătorile ortodoxe. În intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.

4.      Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale la care nu avem niciun fel de modificare. A fost o solicitare a sindicatelor şi asociaţiilor de a nu intra în luna iulie, deci toate clasele în afară de cele din anii terminali finalizează anul şcolar pe 25 iunie.

5.      Având în vederea reducerea semestrului al doilea cu o săptămână, în un an şcolar atipic în care tezele semestriale nu se mai susţin, numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activităţi de evaluare, de încheiere a situaţiei şcolare în aşa fel încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei pentru că nu se pierde materie.

6.      Pentru filiara tehnologică şi învăţământul profesional şi tehnic, finalul semestrului al doilea va rămâne la datele stabilite şi cunoscute.

7.      Calendarul activităţilor aferente definitivării şi titularizării rămân neschimbate.

8.      Evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea, precum şi pretestările PISA rămân în continuare programate cu prezenţă fizică în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate. Evaluarea naţională pentru elevii de clasa a doua se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai.

9.      Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea vor putea fi organizate după ieşirea din carantină.

10.  Programul naţional de acţiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate acţiuni didactice, în toate şcolile aflate în localităţi în care rata de infectare este mai mică de şase la o mie de locuitori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.