NOBEL 2013: Trei profesori americani au primit premiul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

Postat la 14 octombrie 2013 44 afişări

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) şi Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuţii importante la mai buna înţelegere a variaţiilor preţurilor activelor pe pieţe.

NOBEL 2013: Trei profesori americani au primit premiul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

 Academia Regală de Ştiinţe din Suedia în recompensează astfel pe cei trei economişti pentru "analiza empirică a preţurilor activelor", se arată într-un comunicat transmis luni de instituţia care decernează anual premiile Nobel.

"Nu există nicio modalitate de a anticipa preţurile acţiunilor şi obligaţiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcţia largă a acestor preţuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani", au postulat şi demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice.

Eugene Fama şi câţiva colaboratori au început încă din anii '60 să demonstreze că preţurile acţiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piaţa se adaptează rapid la informaţii nou apărute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetării care a urmat în domeniu şi a schimbat practicile din pieţe, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind apariţia fondurilor mutuale adaptate la evoluţia componentelor indicilor bursieri, se arată în comunicat.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nobel-2013-trei-profesori-americani-au-primit-premiul-pentru-economie-dupa-studii-privind-evolutia-pietelor-11511569
11511569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.