Noaptea în care PLANETA noastră ar fi putut fi DISTRUSĂ de un RĂZBOI ZDROBITOR şi cum a reuşit un singur om să salveze pe toată lumea

Postat la 23 februarie 2020 3268 afişări

Noaptea în care PLANETA noastră ar fi putut fi DISTRUSĂ de un RĂZBOI ZDROBITOR şi cum a reuşit un singur om să salveze pe toată lumea

Stanislav Petrov a evitat un posibil conflict nuclear în 1983, chiar în mijlocul uneia dintre cele mai tensionate perioade din istoria modernă - Războiul Rece.

Petrov era colonel-locotenent în Forţele Sovietice Aeriene de Apărare, lucrând la o staţie ce monitoriza avertizările de lansare a rachetelor balistice. În noaptea de 26 septembrie, 1983, Petrov i-a ţinut locul unui coleg pe tura de noapte.

La 15 minute după miezul nopţii, alarma a pornit, indicând că Statele Unite au lansat o rachetă. "A început să verifice toate sistemele pentru a se asigura că nu e vorba de o eroare software", povesteşte fiul lui Petrov celor de la BBC. "Avea încredere mai ales în sistemele video, însă acestea erau inutile, pentru că soarele apunea în acel moment."

Stanislav Petrov a avut mai puţin de 30 de minute pentru a decide dacă lansarea rachetei era adevărată sau nu; la scurt timp, mai multe alarme s-au declanşat, avertizând că şi alte rachete au fost lansate.

Rusul ştia că odată ce confirmă lansările, Uniunea Sovietică va riposta. Astfel, deşi sistemul părea stabil şi nu existau semne ale unei erori, el a ridicat telefonul şi şi-a informat superiorii că datele primite sunt false.

Cititi articolul integral

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
distrugeri,
noapte,
planeta,
razboi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.