Nicu Marcu, ASF: Previziunile privind recesiunea din 2023 se fac din ce în ce mai auzite. Este nevoie de o doză de patriotism economic în ceea ce priveşte susţinerea bursei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 15 decembrie 2022 148 afişări

Nicu Marcu, ASF: Previziunile privind recesiunea din 2023 se fac din ce în ce mai auzite. Este nevoie de o doză de patriotism economic în ceea ce priveşte susţinerea bursei

„Dacă 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia globală, previziunile legate de perenizarea recesiunii în 2023 se fac din ce în ce mai mult auzite. OCDE (Organizaţia pentru Colaborare şi Dezvoltare Economică – n.r.) subliniază că perspectivele economiei globale s-au întunecat, aspect exacerbat de invadarea Ucrainei. Toate prognozele iniţiale privind caracterul tranzitoriu al inflaţiei s-au dovedit excesiv de optimiste, iar creşterea preţurilor şi recesiunea rămân ameninţările principale ale economiei lumii”, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Reprezentantul ASF a vorbit în timpul evenimentului aniversar „Bursa de Valori Bucureşti – 140 de ani”, organizat joi, 15 decembrie la Palatul Parlamentului.

„Este nevoie de o doză de patriotism economic în ceea ce priveşte susţinerea bursei şi orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Nu este nicidecum vorba de o atitudine naţionalistă, reacţionară la adresa provocărilor economiei globale şi nici despre o retorică populistă. Termenul de patriotism economic se prezintă perfect compatibil cu libertatea pieţei”, adaugă Nicu Marcu.

Bursa de Valori Bucureşti celebrează 140 de ani de la înfiinţarea primei burse locale de valori mobiliare. Pe 1 decembrie 1882, Bursa de valori mobiliare şi Bursa de mărfuri şi-au început activitatea în Romania, în baza unui decret emis de Regele Carol I.

„Menită să rezolve tensiunea dintre interdependenţa economică internaţională şi teritorialitatea politică, o astfel de formă de patriotism economic ar putea permite protejarea spaţiului economic românesc în faţa acţiunii destructurante a marilor actori economici mondiali, purtători de interese politice incompatibile cu libertatea democratică şi statul de drept”, a declarat şeful ASF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
nevoie,
recesiune,
sustinere,
bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.