Neuralink recrutează persoane cu dizabilităţi grave pentru a testa siguranţa cipurilor cerebrale

Autor: Laura Buciu Postat la 20 septembrie 2023 16 afişări

Neuralink, compania de tehnologie de neurotehnologie a lui Elon Musk, recrutează candidaţi persoane cu dizabilităţi grave pentru primele sale teste clinice pe oameni, urmând să vadă dacă cipurile cerebrale sunt sigure, potrivit Business Insider.

Neuralink recrutează persoane cu dizabilităţi grave pentru a testa siguranţa cipurilor cerebrale

Neuralink a transmis într-un anunţ făcut marţi că studiul va evalua siguranţa implanturilor sale şi a roboţilor chirurgicali.

Neuralink a declarat că obiectivul lor iniţial cu acest studiu „este de a acorda oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor”.

Compania a adăugat că studiul se adresează celor care suferă de tetraplegie din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (SLA). SLA este o boală neuromusculară care distruge progresiv sistemul nervos şi inhibă controlul muscular.

Musk a fondat Neuralink în 2016 cu o echipă de oameni de ştiinţă şi ingineri. Musk are speranţe mari în ceea ce priveşte activitatea companiei - a declarat în 2019 că speră că aceasta ar putea ajuta omenirea să realizeze „simbioza cu inteligenţa artificială”.

La un eveniment al companiei de anul trecut, Musk a spus că va testa cipurile cerebrale ale Neuralink pe el însuşi atunci când vor începe testele pe oameni.

„Ai putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum şi nici măcar nu ai şti. Adică, ipotetic”, a spus Musk. „Într-una dintre aceste demonstraţii, de fapt, într-una dintre aceste demonstraţii, o voi face”. Nu este clar dacă Musk va face parte din aceste teste prime pe subiecţi umani.

În luna mai, Neuralink a primit aprobarea din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration) pentru a începe testele pe oameni. Până în prezent, Neuralink a efectuat doar teste pe animale precum porcii şi maimuţele.

În decembrie 2022, Reuters a relatat că Neuralink face obiectul unei anchete federale pentru abuzuri privind bunăstarea animalelor. Aproximativ 1.500 de animale - inclusiv oi, porci şi maimuţe- au fost ucise de când au început testele în 2018, potrivit Reuters.

„La Neuralink, suntem absolut hotărâţi să lucrăm cu animalele în cel mai uman şi etic mod posibil”, a declarat compania într-o postare pe blog publicată în februarie 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
neuralink,
test,
cip

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.