Muntele interzis femeilor sau „ATHOSUL MARAMUREŞULUI”. Ce minuni au loc acolo

Postat la 12 februarie 2016 661 afişări

Muntele interzis femeilor sau „ATHOSUL MARAMUREŞULUI”. Ce minuni au loc acolo

Sunt multe locuri în ţară încărcate de energii benefice, despre care însă puţine lucruri se ştiu. În jurul lor colcăie legendele despre minuni înfăptuite demult şi despre altele care încă se întâmplă. Un astfel de teritoriu magic este cel cunoscut în popor drept Muntele Şatrei sau... Muntele Sfânt al Maramureşului, pe care sunt ridicate o mănăstire şi un schit, cel din urmă - ca şi Athosul grecesc - interzis femeilor.

Că te afli dinaintea unui loc unde se făptuiesc miracole înţelegi încă de cum intri în depresiunea Lăpuşului şi vezi Muntele Şatrei, cu forma lui perfectă de trunchi de piramidă. Unii cred că nu e o formă naturală, ci că a fost zidit de mână de om sau de îngeri, mai ales că este aceeaşi, ori din care parte l-ai privi. Geologii te vor asigura însă că este vorba despre o formaţiune geologică de origine vulcanică.

Potrivit unor legende locale, pe Muntele Şatrei, la locul numit şi acum „Şatra Pintii”, şi-ar fi avut sălaşul celebrul haiduc Pintea Viteazul şi ortacii lui. Fiu de nobil, Pintea se răscoală împotriva stăpânirii şi luptă pentru drepturile oamenilor din Maramureş. Pe Muntele Şatrei, numele lui îl primesc şi Izvorul Pintii şi Fântâna Pintii, lângă cel dintâi ridicându-se Mănăstirea Şatra, iar lângă a doua, Schitul Şatra (sau Şătriţa). Izvorul Pintii este însă doar unul dintre cele cu puteri tămăduitoare de pe Şatra. Practic, dacă e să dăm crezare legendelor, fiecare firicel de apă care coboară pe pantele muntelui are puteri binefăcătoare. Despre Fântâna lui Pintea, se zice că în anumite zile din an „apa se făcea cum este untul” şi că atunci avea puterea să vindece orice boală aceluia care se ungea cu ea.

După cum spun legendele şi baladele populare locale, haiducul Pintea Viteazul era născut în Măgoaja, în Maramureş. Grigore Pintea, fiul lui Cupşa Pintea şi al Mălinei s-a născut într-o famile de nobili, una dintre rudele lui fiind acel Ioan Cupşa, care în 1681, ctitorind mânăstirea Nicula din judeţul Cluj, a dăruit călugărilor celebra icoană a Maicii Domnului care plânge.

Cititi mai multe pe www.antenasatelor.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
munte,
femei,
interzicere,
manastire,
apa,
drept
/actualitate/muntele-interzis-femeilor-sau-athosul-maramuresului-ce-minuni-au-loc-acolo-15072687
15072687
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.