Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Când ajungi la 10% din PIB cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie. Am mai avut în 2008 o astfel de situaţie

Autor: Claudia Medrega Postat la 15 februarie 2023 25 afişări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Când ajungi la 10% din PIB cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie. Am mai avut în 2008 o astfel de situaţie

Deficitul de cont curent de aproape 10% din PIB este “măricel”, însă deocamdată acest deficit este bine finanţat, în principal cu fluxuri care nu generează datorie, precum participaţii de capital, investiţii straine directe şi absorbţia de fonduri europene, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la conferinţa de prezentare a Raportuli trimestrial asupra inflaţiei.

“Avem deficit de cont curent de aproape 10%, este măricel. Când ajungi la 10% cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie. Am mai avut în 2008 o asemenea situaţie. Deocamdată deficitul de cont curent este bine finanţat în principal cu fluxuri negeneratoare de datorie, participaţii de capital, investiţii străine directe şi absorbţia de fonduri europene. Avem o problemă de fond, deficitul structural fiind mare”, a explicat Isărescu.

Deficitul de cont curent a fost în 2022 de 26,5 de mld. euro. Pe de altă parte, investiţiile străine au ajuns la 10,7 mld. euro, iar fondurile europene intrate în economie au fost de 7,8 mld. euro. Astfel, investiţiile străine, fondurile UE şi remiterile, care sunt în medie de 4 mld. euro/an, compensează deficitul de cont curent şi ţin cursul de schimb la sub 5 lei pentru un euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.