Motivul pentru care un tânăr a renunţat la jobul din corporaţie. Conducea o echipă de zeci de oameni din spatele unuia dintre cele mai importante site-uri din România

Autor: Ioana Matei Postat la 06 octombrie 2020 11179 afişări

Motivul pentru care un tânăr a renunţat la jobul din corporaţie. Conducea o echipă de zeci de oameni din spatele unuia dintre cele mai importante site-uri din România

Paul Neagoe are doar 28 de ani. Şi totuşi, a acumulat deja experienţă în două multinaţionale, culminând cu rolul de conducere a echipei responsabile de dezvoltarea platformei de anunţuri a OLX în România. A decis acum să facă pasul spre antreprenoriat după ce a identificat un domeniu care abia începe să se contureze pe piaţa locală: hardware as a service.

Antreprenoriatul a fost, de fapt, pe agenda mea într-un fel sau altul în fiecare pas al carierei de până acum”, descrie Paul Neagoe, care a lucrat în ultimele luni conducând echipa de 63 de persoane a OLX, decizia de a-şi schimba parcursul cu 180 de grade.

Cariera lui a început în consultanţă la McKinsey, unde povesteşte că a alocat cea mai mare parte a timpului său în aspecte legate de strategie, marketing şi vânzări, în diferite industrii (telco, banking, energie). După McKinsey, şi-a dorit o carieră în online, aşa că a început să lucreze în cadrul OLX Group, unde a avut mai multe roluri: de la Sales Operations, la Monetization Lead la cel de coordonare a întregii echipe a OLX.RO.  

„Ca realizări, sunt cel mai mândru de reuşitele avute cu echipa OLX. Am reuşit să creştem job boardul OLX dintr-o categorie puţin cunoscută în lider de piaţă pe aria de blue collar şi categoria de locuri de muncă cu cele mai multe anunţuri din ţară; am crescut cu peste 50% baza de utilizatori în categoriile cheie ale OLX; am coordonat campanii care au adus audienţe noi pe OLX, ultimele axate pe segmentul de vârstă 18-24, campanii care au rebranduit OLX.ro; am reuşit să dublăm cifra de afaceri a businessului”, îşi descrie el cele mai recente reuşite.

La categoria provocări se înscrie faptul că, fiind vorba despre activitatea dintr-o multinaţională, s-a confruntat cu rigorile acesteia, care l-au ajutat însă să îşi dezvolte creativitatea: „Fiind o companie multinaţională, anumite acţiuni erau limitate la nivel local,  ceea ce m-a îndemnat să găsesc soluţii mai creative pentru a ne îndeplini obiectivele, iar această „goană” după idei, testări, implementări ş.a.m.d. a deschis un apetit puternic pentru antreprenoriat”.  

 Schimbarea a fost una firească, mai ales că şi în trecut s-a intersectat cu mediul dinamic al antreprenoriatului - înainte de McKinsey, a lucrat alături de

start-up-uri în incubatoare de business din Olanda, în vremea McKinsey, căuta soluţii alături de echipa locală de a susţine cu expertiza consultanţilor mediul local de

start-up-uri, iar în timpul anilor de la OLX, s-a implicat ca mentor pentru start-up-uri îndiferite programe din România. „Orientarea spre mediul antreprenorial a fost o călătorie care a curs într-un mod destul de natural prin experienţele acumulate în ultimii ani”, spune el.

Cel mai nou pariu al său este Lizit, un business tip marketplace, care ţinteşte să aducă mai multă în modul în care se consumă tehnologia.

„Noi ca şi utilizatori, suntem încântaţi de serviciul pe care ni-l oferă un gadget şi nu de deţinerea în proprietate a acelui gadget. Avem o conexiune emoţională cu fiecare device în momentul în care îl descoperim pentru prima oară, îl scoatem din cutie, îl experimentăm şi îl învăţăm. Această conexiune este însă una care dispare repede şi este uşor înlocuită de apetitul şi dorinţa pentru următorul model mai nou, mai rapid, mai interesant”, explică Neagoe.

Lizit pune la dispoziţia utilizatorilor posibilitatea de a folosi anumite gadgeturi, fără să le cumpere.  

„Am creat Lizit pentru că în această lume în care produsele se schimbă de la an la an radical, credem că accesul flexibil la tehnologie este mai important decât deţinerea acestora. Astfel, pentru consumatori, Lizit oferă o soluţie financiară flexibilă pentru a avea acces la cele mai noi tehnologii, oricând au nevoie, prin închirieri/abonamente online”, descrie Neagoe conceptul pe care se bazează Lizit. Platforma a trecut printr-o perioadă de testare a conceptului pe piaţă în timpul acestei veri, iar în stadiul actual este live de mai bine de o lună.

Adaugă că utilizatorii platformei se împart în două categorii – cei care vor să fie tot timpul la curent cu cele mai noi produse şi optează pentru abonamente de 6-12 luni, cu dorinţa ca la finalul abonamentului să beneficieze de un model nou, cât şi utilizatorii care vor să satisfacă o nevoie pe termen scurt, fie aceasta de testare a unor produse sau de folosire pentru o durată scurtă, precum un proiect sau o vacanţă.

Valoarea investiţiei iniţiale în acest business a fost de 75.000 de euro şi, potrivit lui Paul Neagoe, va creşte în viitor pentru susţinerea dezvoltării businessului. Capitalul are ca sursă fondurile proprii ale fondatorilor.

În echipa start-up-ului se află, alături de Paul Neagoe, şi Andrei Duşu, pe care l-a cunoscut în anii petrecuţi la McKinsey şi alături de care a lucrat pentru o perioadă şi la OLX. El lucrează de mai bine de doi ani în cadrul Google la Londra, unde coordonează departamentul de Video şi Display Products la nivelul regiunii EMEA. Echipa tehnică este formată în prezent din două persoane, susţinute dintr-un rol de tech investor şi advisor de Selim Dogguy care are o experienţă vastă ca CTO în UE şi Statele Unite. Totodată, cu rol de investitor, îl au şi pe Dan Puică, actualul CEO al imobiliare.ro.  

Paul Neagoe spune că ideea Lizit a venit din multiple surse –în principal, datorită experienţelor sale anterioare, a încercat să fie conectat tot timpul la trendurile de consum vizibile mai repede în Statele Unite şi în alte pieţe din UE. „Trendul de «as-a-service» este unul pe care îl ştim cu toţii pentru software, însă acesta apare din ce în ce mai des în zona de hardware. Asta ne-a făcut să ne gândim la zona de tehnologie, care are un ritm de dezvoltare ultra rapid şi se pretează astfel la servicii care permit utilizatorilor să fie tot timpul la curent cu ce e mai nou, într-un mod flexibil şi avantajos financiar.”

Şi-au propus ca până la finalul primăverii anului următor să ajungă la o ţintă de 1.000 de utilizatori abonaţi lunar: „Fiind un concept inovativ pe piaţa din România, atingerea acestui obiectiv de către Lizit va necesita multă muncă în detalierea modelului şi convingerea unei mase critice de early adopters să utilizeze serviciile noastre”.

Antreprenoriat vs. multinaţională? „Provocarile sunt multiple, iar cele două lumi, foarte diferite. Sunt un începător în antreprenoriat, deci poate voi spune lucruri evidente. Cea mai interesantă este cea de momentum sau, mai degrabă, de lipsa sa – dacă într-o multinaţională, businessul are un momentum şi un ritm natural prin care se dezvoltă organic, o firmă nou înfiinţată necesită necontenit să fie trasat înainte de fondatori pentru a dezvolta acest momentum şi a susţine creşterea numărului de utilizatori.”

De asemenea, sesizează viteza rapidă de dezvoltare în acest mediu: „Viteza de dezvoltare, de prototipizare, de testare şi adaptare, este una mult mai ridicată în acest mediu. Serviciul Lizit suferă săptămânal (daca nu zilnic) modificari in urma diferitelor experimente si feedbackului utilizatorilor, iar asta credem noi ca ne dă cele mai bune şanse să oferim un serviciu cât de eficient şi placut de consumatori”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.