Moştenitorii lui Petr Kellner, proprietarul PRO TV care a murit din cauza unui accident de elicopter în luna martie, încearcă să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte la care a visat miliardarul ceh

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 iunie 2021 54 afişări

Moştenitorii lui Petr Kellner, proprietarul PRO TV care a murit din cauza unui accident de elicopter în luna martie, încearcă să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte la care a visat miliardarul ceh

Moştenitorii fostului proprietar al PRO TV, Petr Kellner, care a murit în urma unui accident de elicopter în statul american Alaska, sunt pe cale se afle dacă vor putea duce la bun sfârşit visul miliardarului de a-şi extinde imperiul de 40 de miliarde de euro către sectorul tradiţional de banking, conform Bloomberg.

Acţionarii Moneta Money Bank vor vota marţi dacă vor oferi control grupului PPF, condus de familia Kellner, de a crea una dintre cele mai mari bănci de retail din Cehia. Deşi propunerea are o mai bună şansă de reuşită prin comparaţie cu prima abordare, lansată în urmă cu doi ani, compania de investiţii se confruntă cu sarcina grea de a termina unul dintre ultimele proiecte ale fondatorului său.

Al doilea cel mai mare proprietar al Moneta şi doi consilieri ai investitorilor au recomandat respingerea planului, argumentând că preţul stabilit în ianuarie nu reflectă raliul înregistrat recent de acţiunile băncii. În schimb, PPF, care deţine 30% din Moneta, a continuat să riposteze, spunând că viziunea sa de construire a unui creditor puternic cu rădăcini cehe va oferi o mai bună competiţie într-o piaţă dominată de jucători internaţionali, incluzând aici Société Générale şi grupul belgian KBC.

„Înţelegem că nu toată lumea va fi de acord cu asta. Credem cu tărie că toţi acţionarii vor beneficia prin intermediul proiectului de creare a unui campion ceh al banking-ului”, spune Katerina Jiraskova, director financiar al PPF.

Sub actuala propunere, Moneta va cumpăra Air Bank Group de la PPF pentru aproximativ un miliard de euro, plătind în mare parte prin acţiuni noi care vor oferi majoritate grupului de private equity. Pentru unii investitori şi analişti, preţul Air Bank – de 2,5 ori peste valoarea contabilă – pare exagerat, comparativ cu un multiplu de 1,5 pentru Moneta şi 1,3 pentru competitorul local Komerční Banka.

Oferta evaluează Moneta la 80 de coroane per acţiune, cu 19% peste preţul din urmă cu cinci luni, adică la apogeul perioadei de carantină anti-Covid. Totuşi, mai mulţi analişti au estimat că preţul unei acţiuni ar trebui setat la 95,6 coroane. Potrivit Bloomberg, şansele de reuşită ale proiectului sunt 50/50.

PPF, care controlează afaceri în domenii precum finanţe, telecomunicaţii, producţie, media şi tehnologie, a înregistrat active de peste 40 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
proprietar,
pro tv,
deces,
proiecte,
miliardar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.