Moody's se întoarce: asalt la "sfânta sfintelor" zonei euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 decembrie 2012 15 afişări

După ce a retrogradat Franţa, lipsind-o de ratingul suprem AAA, agenţia Moody's a sărit de-a dreptul la inima zonei euro, coborând cu o treaptă, de la AAA la Aa1, calificativele celor două fonduri de urgenţă ale acesteia destinate ţărilor cu probleme - ESM (European Stability Mechanism - Mecanismul European de Stabilitate) şi EFSF (European Financial Stability Facility - Fondul European pentru Stabilitate Financiară).

Motivarea deciziei a fost legată de evaluarea capacităţii celor două fonduri, prin contribuabilii lor - în principal statele bogate ale zonei euro - de a-i susţine pe cei mai mari potenţiali beneficiari, adică Spania şi Italia, aşteptate de pieţele financiare să ceară şi ele ajutor în următoarele luni. Noile calificative au perspectivă negativă, sugerând că pot urma şi alte retrogradări.

Klaus Regling, directorul executiv al ESM şi CEO al EFSF, a reacţionat spunând că decizia Moody's e "greu de înţeles", pentru că ignoră "cadrul instituţional excepţional de puternic, angajamentul politic şi structura de capital care susţin cele două fonduri". Conform lui Regling, mecanismul de garantare al EFSF poate mobiliza până la 780 mld. euro, iar capitalul deja disponibil al ESM este de 32 mld. euro, care urmează să crească până în 2014 la 80 mld. euro, şi poate mobiliza un volum total de până la 620 mld. euro de la statele contributoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/moody-s-se-intoarce-asalt-la-sfanta-sfintelor-zonei-euro-10378997
10378997
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.