MOBILA: Austriecii de la Egger negociaza cu statul un contract de 150 de milioane de euro

Postat la 30 martie 2006 3 afişări

PAL-ul de Sebes s-a scumpit cu 40%. Amenintati de spectrul pierderilor, producatorii de mobila incearca sa atraga un nou investitor in productia de PAL. In pole-position sunt austriecii de la Egger, care negociaza cu statul roman o investitie estimata la 150 de milioane de euro.

PAL-ul de Sebes s-a scumpit cu 40%. Amenintati de spectrul pierderilor, producatorii de mobila incearca sa atraga un nou investitor in productia de PAL. In pole-position sunt austriecii de la Egger, care negociaza cu statul roman o investitie estimata la 150 de milioane de euro.

Ati jucat vreodata Monopoly? E un joc in care, pentru a castiga, trebuie sa cumperi cat mai multe terenuri, pe care construiesti, mai apoi, case si hoteluri. Banii ii faci percepand chirii tuturor celor care au ghinionul sa nimereasca pe proprietatile tale. Dar sanse reale de a da lovitura ai numai daca iti creezi monopoluri, adica daca achizitionezi absolut toate terenurile dintr-o regiune, pentru ca numai asa poti incasa chirii duble sau chiar triple de la cei pe care zarul ii aduce in ograda ta. 

Pe piata mobilei din Romania n-au existat practici suspectate de a fi neconcurentiale pana cand n-au aparut austriecii de la Kronospan, carora, dupa ce au scumpit PAL-ul, li s-a lipit eticheta de "baieti rai" ai industriei.

Grupul Kronospan, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de panouri de lemn, beneficiaza acum de o pozitie de cvasimonopol. La scurt timp dupa ce a preluat cea mai mare fabrica de PAL din Romania, Sepal SA (Sebes, judetul Alba), Kronospan a marit cu circa 40% pretul la unul dintre materialele cele mai folosite in productia de mobila - PAL-ul (placi aglomerate din lemn).

Majorarea preturilor la PAL va duce la scumpirea mobilei cu pana la 20%, dar si la pierderi sau chiar faliment pentru unele fabrici de profil. "Decizia afecteaza piata interna, dar si exporturile, pentru ca firmele romanesti nu pot modifica preturile cerute clientilor externi cu care au incheiat contracte pe termen de un an", spune Aurel Rizea, directorul executiv al  Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

"Din totalul productiei realizate in Romania, 20% este mobila din PAL melaminat, iar 25% este din PAL simplu. Daca ponderea in costuri a PAL-ului brut este mai mica, aproximativ 4-8%, PAL-ul melaminat contribuie cu 40-45% la costul produsului finit. Ca urmare, preturile mobilierului cresc cu circa 18-20%", estimeaza oficialul APMR.

Teoretic, daca nu le place pretul Kronospan, producatorii de mobila n-au decat sa cumpere PAL mai ieftin din alta parte. In Romania mai exista si alte fabrici de PAL - dar impreuna, acestea abia daca pot livra un sfert din productia Sepal SA. In plus, fabrica din Sebes este singura din tara care produce PAL melaminat.  Importul nu e, nici el, o optiune tocmai fericita. In regiune se gasesc doar fabrici controlate tot de divizii ale Kronospan, iar costurile de transport adauga procente bune la cel al PAL-ului de import.

"Mobexpert cumpara in continuare de la Sebes pentru ca nu exista alternativa, dar este un mod de a trata cu «pumnul in gura». Nu vrei sa cumperi de la noi, ia de la altii, dar cele mai apropiate fabrici sunt la peste 

500 km, iar costurile de transport fac preturile si mai mari", spune Dan Viorel Sucu, presedintele celui mai important grup din industria romaneasca a mobilei - Mobexpert. Alti producatori au rupt colaborarea cu Kronospan. "Elvila a refuzat sa plateasca majorarile de pret solicitate, orientandu-se spre alti furnizori, din strainatate. Astfel ca, in prezent, noi nu suntem in relatii directe de colaborare cu Kronospan", spune Viorel Catarama, presedintele Elvila, un alt mare producator autohton de mobila.

In astfel de conditii, producatorii de mobila incearca sa formuleze o solutie comuna. Ei cred ca intrarea unui alt producator de calibru pe piata ar insemna eliminarea monopolului detinut de Kronospan si, implicit, o piata concurentiala.

"Eu consider ca grupul Kronospan detine o pozitie monopolista si ca abuzeaza de aceasta pozitie, iar Consiliul Concurentei ar trebui sa intervina pentru a-i impiedica. Pe termen lung insa, statul roman ar trebui sa incurajeze orice concurent al Kronospan sa investeasca in Romania in constructia unor alte capacitati de productie a PAL- ului", spune Sucu.

Compania Elvila ar fi chiar dispusa sa intre in actionariatul unei fabrici de PAL, daca se va lua o decizie favorabila in acest sens, afirma si Catarama.

Cine va fi insa dispus sa investeasca de la 150 de milioane de euro in sus, cat se estimeaza ca ar costa o investitie greenfield intr-o capacitate de productie de PAL? Un nume este vehiculat pe piata: grupul Egger, adica cel mai puternic concurent din Europa Centrala al Kronospan, devenit "baiatul bun" din povestea PAL-ului romanesc. Romania ar fi o piata interesanta pentru Egger, mai ales ca grupul austriac pleaca cu o imagine buna.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, austriecii negociaza deja la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) o eventuala investitie in Romania. Suma se ridica la circa 150 de milioane de euro si este necesara pentru a construi o fabrica cu o capacitate similara celei din Sebes, preluata de Kronospan de la grupul italian Frati in acest an - aproximativ 500.000 mc anual.

Reprezentantii ARIS si Kronospan nu au comentat informatiile, in timp ce oficialii  Egger nu au raspuns solicitarii BUSINESS Magazin pana la inchiderea editiei.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/mobila-austriecii-de-la-egger-negociaza-cu-statul-un-contract-de-150-de-milioane-de-euro-978338
978338
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.