MJ doreşte stabilirea unor standarde de proiectare ale sediilor instanţelor

Autor: Catalina Cocolos Postat la 23 iulie 2015 96 afişări

Ministerul Justiţiei a anunţat că doreşte realizarea unor ghiduri privind standardele de proiectare ale instanţelor, pentru ca pe viitor toate sediile şi sălile în care se desfăşoară şedinţele de judecată să fie realizate după acelaşi model, proiectul fiind finanţat de Banca Mondială.

Ministerul Justiţiei intenţionează să organizeze o licitaţie pentru realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instanţelor de judecată, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

Proiectul, care este finanţat de Banca Mondială prin Acordul de împrumut încheiat cu Guvernul României, va avea o durată de 10 luni de la data semnării contractului.

"În urma negocierilor cu Banca Mondială a fost aprobată finanţarea unui proiect prin care vom elabora standarde obligatorii pentru toate instanţele care se vor construi sau reabilita în viitor. Concret, la finalul acestui proiect vom avea un Ghid de proiectare a sediilor de instanţă care va fi format din patru secţiuni separate: Ghid de proiectare pentru instanţe, Ghid de proiectare a sălilor de judecată, Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice în instanţe şi Ghid de proiectare pentru mobilierul instanţelor. Este un pas foarte important pentru a avea nu numai o imagine unitară a justiţiei, dar şi pentru a reduce costurile de exploatare şi a crea medii de lucru optime pentru magistraţi, dar şi facilităţi corespunzătoare pentru justiţiabili,” a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Acesta a menţionat că, în urma vizitei pe care a efectuat-o la Paris, a stabilit cu ministrul de Justiţie francez ca o echipă din cadrul Agenţiei specializate în proiectarea şi execuţia sediilor instanţelor din Franţa să vină la Bucureşti. Aceasta ar urma să prezinte modul în care în Franţa a fost rezolvată problema standardizării procedurii prin care se realizează instanţele de judecată.

"În România, timp de 25 de ani, am construit sedii de instanţă în funcţie de aprecierile preşedinţilor de instanţă şi proiectanţilor, respectând doar nişte principii minimale de securitate, ceea ce înseamnă că avem o politică de dezvoltare neunitară care ne creează probleme de administrare, discrepanţe în modul de funcţionare a instanţelor şi, în unele cazuri, creşte costurile de întreţinere", a mai menţionat Robert Cazanciuc.

Conform unui comunicat de presă al MJ, consultantul care va realiza ghidurile va elabora aceste standarde de proiectare pentru sistemul judiciar românesc, pornind de la analiza standardelor franceze şi a unor documente de proiectare utilizate deja în practica românească.

"Pentru furnizarea acestor servicii Consultantul, care va fi selectat în urmaunei proceduri de licitaţie competitive derulate în conformitate ghidul Băncii Mondiale, va trebui să aibă experienţă relevantă în domeniul

proiectării de clădiri incluzând partea de infrastructură, dar şi experienţă specifică în domeniul designului arhitectural pentru sistemul judiciar. De asemenea, consultantul trebuie sǎ demonstreze cǎ are capacitatea de a mobiliza o echipă complexă de experţi pentru a acoperi toate ariile de competenţă necesare pentru atingerea obiectivului contractului", se arată în comunicatul de presă trimis agenţiei MEDIAFAX de MJ.

Echipa trebuie sǎ includă arhitecţi ( arhitecţi restauratori, arhitecţi peisagişti, arhitecţi proiectare mobilier) şi ingineri construcţii civile, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, gaz, termo–ventilaţii, IT&C precum şi alţi experţi cu experienţă anterioară în domeniile: protecţie împotriva incendiilor, supraveghere video, sisteme de securitate, sănătate şi siguranţă, energie verde, certificate, energetice, structuri, topografice.

"Licitaţia va fi de tipul „Selecţie pe baza Calităţii si Costului Consultantului - QCBS” aşa cum este descrisă în Ghidul Băncii Mondiale: „Achiziţia de servicii de consultanta” ediţia mai 2004, revizuită în

octombrie 2006, mai 2010, („Ghid Consultanţă”) şi este deschisă tuturor ofertanţilor eligibili aşa cum aceştia sunt definiţi în Ghid. Suplimentar, se recomandă analizarea prevederilor din Ghidul de Consultanţă care stabilesc politica Băncii Mondiale referitoare la conflictul de interese", se arată în comunicatul de presă.

Expresiile de interes vor fi elaborate în limba engleză şi trebuie transmise până pe 10 august, ora 17.00 la adresele cmunteanu2@just.ro şi adriana.gheorghiu@just.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JUSTIŢIE,
LICITAŢIE,
INSTANŢĂ

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/mj-doreste-stabilirea-unor-standarde-de-proiectare-ale-sediilor-instantelor-14632219
14632219
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.