Misiune imposibilă pentru Burger King: să iasă din Rusia. Sistemul de francize ales de giagntul american face aproape imposibil exitul rusesc

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 iunie 2022 288 afişări

Misiune imposibilă pentru Burger King: să iasă din Rusia. Sistemul de francize ales de giagntul american face aproape imposibil exitul rusesc

 Timp de cel puţin un deceniu, reţeta Burger King pentru expansiunea europeană s-a bazat pe un parteneriat de asociere, în principal cu francize, pentru a deschide şi a opera noi locaţii, scrie Reuters.

Dar acum, lanţul de fast-food are o problemă uriaşă în Rusia. Acesta nu a reuşit să renunţe la parteneriatul său sau să închidă cele aproximativ 800 de locaţii francizate în urma invaziei Rusiei în Ucraina din februarie.

Burger King a oprit sprijinul corporativ pentru locaţiile sale din Rusia în luna martie. Compania mamă Restaurant Brands International Inc (RBI) (QSR.TO), care a fost formată în 2014, când Burger King a fuzionat cu Tim Hortons, a declarat pe 17 martie că încearcă să îşi vândă participaţia în societatea mixtă. citeşte mai mult

Cu toate acestea, sancţiunile actuale impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei limitează drastic grupul de posibili cumpărători, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune.

Reuters nu a putut stabili care este stadiul oricăror negocieri.

O parte a problemei, au declarat avocaţii în această săptămână, este complexitatea acordului de master franciză de tip joint-venture, care permite Burger King să obţină profit din vânzările de burgeri Whopper fără riscul de a folosi propriul capital.

Spre deosebire de rivalul McDonald's Corp (MCD.N), care deţine marea majoritate a locaţiilor sale din Rusia şi care intenţionează să le vândă unui francizat existent citeşte mai mult , compania-mamă a Burger King, cu sediul în Toronto, nu deţine niciunul dintre restaurantele proprii din Rusia.

"Există doar o atmosferă contractuală şi juridică foarte complexă în acest moment, care nu oferă francizaţilor şi francizorilor din Rusia nicio opţiune bună", a declarat Liz Dillon, partener la Lathrop GPM din Minneapolis.

Potrivit unei scrisori deschise adresate angajaţilor pe 17 martie de către preşedintele RBI International, David Shear, RBI deţine o participaţie de 15% în Burger King Russia Ltd, societatea sa mixtă din Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
burger king

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.