Mintea cea de pe urmă a lui Draghi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 iulie 2014 57 afişări

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că de la anul va ţine şedinţe de politică monetară o dată la şase săptămâni, în loc de în fiecare lună.

Mintea cea de pe urmă a lui Draghi

Explicaţia şefului BCE a fost că şedinţele prea dese încurajează volatilitatea pieţelor financiare, care înainte de fiecare şedinţă sunt influenţate de pariurile traderilor nerăbdători să anticipeze ce măsură nouă de stimulare a economiei va anunţa banca. BCE ar urma astfel modelul Fed, care are numai opt şedinţe pe an.

Draghi a declarat că redresarea economică în zona euro a fost moderată în al doilea trimestru şi că aşteptările privind o creştere a inflaţiei pe termen lung, de la nivelul actual de 0,5% spre orizontul de 2%, sunt "ferm ancorate". La şedinţa de joi, BCE a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%.

În opinia lui Mario Draghi, principalele riscuri pentru zona euro ţin de conflictele din Ucraina şi Irak, cu posibil impact în preţurile energiei, şi de tentaţia guvernelor din zona euro de a "relaxa eforturile de reformare a economiilor" - cu alte cuvinte, de a relaxa politicile de austeritate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mintea-cea-de-pe-urma-a-lui-draghi-12893795
12893795
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.