Cum ar arăta Europa dacă şi-ar face un selfie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 iulie 2014 109 afişări

Italia a preluat la 1 iulie preşedinţia rotativă a UE, pe care o va exercita timp de şase luni prin noul premier Matteo Renzi, dornic să se impună drept reformator al politicilor de austeritate impuse de Germania ţărilor de la periferia zonei euro.

Cum ar arăta Europa dacă şi-ar face un selfie

"Cum ar fi Europa azi dacă ar fi să-şi facă un selfie? Cu o faţă obosită, resemnată, plictisită", a spus Renzi în discursul de inaugurare susţinut în Parlamentul European, insistând că "lumea se mişcă azi de două ori mai repede decât Europa" şi că ţările de pe vechiul continent trebuie devină din nou "o comunitate, nu să fie doar un punct pe o hartă Google".

Priorităţile anunţate  de Renzi sunt relansarea economică, rămânerea Marii Britanii în UE şi "un mare salt" în relaţiile cu Asia, însă premierul italian a avut grijă să se apere anticipat de acuzaţiile că va încerca să obţină cu orice preţ relaxarea regulilor fiscale ale Pactului de Stabilitate şi Creştere pentru Europa.

Liderul facţiunii conservatoare din PE, Manfred Weber, a reamintit că Italia are o datorie publică de peste 130% din PIB şi a comentat ironic: "Fiindcă pieţele financiare au devenit un pic mai permisive, auzim acum dintr-o dată că trebuie să fim mai flexibili, dar acesta e un drum greşit". Euroscepticul Nigel Farage l-a calificat pe Renzi, care are 39 de ani, drept un tip care vorbeşte mult, dar fără substanţă, "un fel de Tony Blair mai tânăr".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-ar-arata-europa-daca-si-ar-face-un-selfie-12893436
12893436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.