Ministrul Sănătăţii: Există diferenţe de raportare a deceselor COVID

Autor: Andreea Tobias Postat la 13 mai 2021 21 afişări

Ministrul Sănătăţii: Există diferenţe de raportare a deceselor COVID

Există diferenţe de raportare a deceselor COVID, spune ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Ministrul precizează că nu ar căuta greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Mihăilă cere direcţiilor de sănătate publică să transmită clarificări privitoare la metodele de raportare.

„Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, spune ministrul.

Mihăilă spune, însă, că există diferenţe între datele care au fost raportate în diferitele platforme: „Aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Ministrul adaugă că orice încercare de a politiza evoluţia pandemiei va scădea încrederea populaţiei în modul în care a fost gestionată, aşa că ar prefera să nu se facă nicio legătură politică între numărul de deces şi „necazurile şi nenorocirile” oamenilor.

„Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment”, spune Mihăilă.

Recent, întrebată despre raportul preliminar al comisiei, Mihăilă spunea că a scos la iveală diferenţe, dar nu a vrut să spună cifre pentru că neconcordanţele erau în acel moment încă analizate. Ministrul a declarat doar că în aproximativ 1.000 de cazuri decesul a fost completat la comentarii în loc de rubrica dedicată.

Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta spunea că a observat diferenţe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ioana mihăilă,
decese,
raportare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.