Ministrul Fondurilor Europene: Ghidurile solicitantului pentru Programul Operaţional Capital Uman vor fi lansate în consultare publică în iunie

Autor: Catalina Mihai Postat la 17 aprilie 2015 94 afişări

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, vineri, că Ghidurile solicitantului pentru toate domeniile de intervenţie ale Programului Operaţional Capital Uman sunt într-un stadiu avansat de elaborare, urmând să fie lansate în consultare publică până la sfârşitul lunii iunie.

"Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 este programul care asigură finanţarea europeană în următoarea perioadă pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educaţia, incluziunea socială şi sănătatea. Prin urmare, aşteptăm de la acest Program un impact major atât pe piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte nivelul de competenţe al populaţiei, calitatea serviciilor sociale sau de sănătate, în ansamblu, nivelul de bunăstare al cetăţenilor", a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la conferinţa de lansare oficială a PO Capital Uman, aprobat de Comisia Europeană pe 25 februare.

Programul are o alocare totală de 4,326 miliarde de euro, din care 4,2 miliarde de euro din Fondul Social European (FSE) şi 105,9 milioane de euro din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (ILMT) - noul instrument european dedicat regiunilor în care rata şomajului în rândul tinerilor este mai mare de 25%.

"În contextul şomajului ridicat în rândul tinerilor cu care se confruntă statele europene, abordarea prin intervenţii dedicate a tinerilor între 16-25 ani care nu sunt nici în ocupare, nici în educaţie şi nici nu urmează cursuri de formare (tinerii NEETs) reprezintă un element de noutate pentru perioada de programare 2014-2020. Această problematică va fi abordată în noua perioadă de programare printr-un instrument dedicat - Iniţiativa 'Locuri de muncă pentru tineri', de care va beneficia şi România la nivelul regiunilor Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia, regiuni care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru această iniţiativă", a afirmat Nica.

Ministrul a precizat că intervenţiile Programului în cele trei domenii majore (ocupare, incluziune socială şi educaţie) au fost construite astfel încât să răspundă celor trei Obiective Tematice europene aferente acestor domenii.

Astfel, în ceea ce priveşte Ocuparea, accentul va fi pus pe calitatea şi durabilitatea locurilor de muncă, pe mobilitatea şi adaptabilitatea lucrătorilor, cât şi pe întărirea capacităţii Serviciului Public de Ocupare.

La Incluziunea socială, "orientarea majoră va fi către comunităţile marginalizate şi grupurile vulnerabile, inclusiv comunitatea roma, în vederea creşterii nivelului de dezvoltare socio-economică şi depăşirii barierelor determinate de discriminare", a spus ministrul.

În domeniul Educaţiei şi formării profesionale se va pune accentul atât pe calitatea sistemului, cât şi pe dobândirea de competenţe în acord cu cerinţele pieţei muncii şi principiul învăţării pe parcursul întregii vieţi.

În ceea ce priveşte calendarul de lansare, Marius Nica a anunţat că MFE este "într-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de intervenţie ale Programului, urmând ca acestea să fie lansate în consultare publică până la finalul lunii iunie".

Totodată, ministrul Fondurilor Europene a făcut apel la potenţialii beneficiari ai Programului Operaţional Capital Uman, "pentru a identifica încă de la început cele mai adecvate parteneriate, în acord cu intervenţiile propuse, astfel încât implementarea efectivă a proiectelor să aducă valoare adăugată în domeniile vizate de Program".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MARIUS NICA,
CAPITAL UMAN,
/actualitate/ministrul-fondurilor-europene-ghidurile-solicitantului-pentru-programul-operational-capital-uman-vor-fi-lansate-in-consultare-publica-in-iunie-14125668
14125668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.