MINISTRUL FINANTELOR: „Nimeni nu a fost eliminat, cu exceptia celor care s-au eliminat singuri“- interviu cu Sebastian Vladescu despre privatizarea BCR

Postat la 10 ianuarie 2006 1 afişăre

Nimeni nu a fost eliminat, cu exceptia celor care s-au eliminat singuri". Este replica lui Sebastian Vladescu, ministrul Finatelor Publice si presedintele comisiei de privatizare, la criticile privind ponderea mare a pretului in desemnarea castigatorului BCR. Cum vede insa el viitorul bancii?

"Nimeni nu a fost eliminat, cu exceptia celor care s-au eliminat singuri". Este replica lui Sebastian Vladescu, ministrul Finatelor Publice si presedintele comisiei de privatizare, la criticile privind ponderea mare a pretului in desemnarea castigatorului BCR. Cum vede insa el viitorul bancii?

BUSINESS Magazin: Sunteti multumit de modul in care a decurs privatizarea BCR?

Sebastian Vladescu: In cazul BCR, accentul a fost, fara doar si poate, pus pe pretul platit. Cand am decis acest lucru, am plecat de la premisa ca oricare dintre cumparatori indeplineste conditiile minime pentru a asigura functionarea BCR cel putin la nivelul la care o face acum.

Din punctul de vedere al statului roman asta inseamna doua lucruri. In primul rand sa poata sa asigure si in continuare serviciile pe care le asigura in acest moment, pentru toate segmentele de clienti. In al doilea rand, am vrut sa se asigure si pe mai departe cel putin nivelul de profitabilitate de acum.

Se vorbeste insa deja despre schimbari importante pe care austriecii le vor aduce la BCR: reducerea numarului de sucursale, concedieri etc. Cum comentati?

Nu cred ca intre numarul de sucursale care vor fi pastrate, sa spunem, si serviciile oferite de banca e o legatura foarte mare... Sa luam un exemplu: la Petrom au fost desfiintate 40 de sucursale, PECO-urile locale, care functionau ca entitati separate. Faptul ca au fost desfiintate nu a insemnat ca Petrom a furnizat mai putine servicii. Daca ei (Erste Bank - n.r.) se pot organiza intr-o structura mai eficienta, este un drept pe care il capata in momentul in care devin actionari majoritari. Nu credem ca vor ignora vreuna dintre pietele pe care BCR e activa in prezent.

La fel cum nu cred ca vor ramane actionari la o firma unde BCR este actionar "din intamplare". N-am idee care va fi pozitia lor vizavi de participatia la MISR Bank sau la Banca Anglo-Romana. Sunt insa convins ca vor pastra BCR Asigurari. Este o companie foarte buna si oricum ei au asigurari in structura grupului.

Au existat cazuri in care au renuntat la activitati pe care le desfasurau bancile cumparate, gen asigurarile  non-viata.

Sunt decizii care se iau si in functie de piata. Poate in Romania asigurarile non-viata se vor dovedi profitabile, iar cele de viata vor deveni rentabile doar peste 3-5-7 ani...E greu sa spui azi ce se va intampla...

Pe de alta parte, BCR are in grup si BCR Asigurari, dar are si participari la Omniasig (companie de asigurari - n.r.). Nu stiu daca vor ramane cu participari in doua societati de asigurari care sunt concurente. In primul rand isi vor intari propria lor societate. Sunt decizii care vor fi luate in functie de necesitatea de a-si asigura o anumita profitabilitate a investitiei. Fiindca e, totusi, o investitie extrem de consistenta.

Cand v-ati decis sa urmati aceasta strategie, in care ponderea pretului sa fie cea mai importanta?

Dupa ce am fost ales presedintele comisiei de privatizare. A fost insa o dorinta a intregii comisii la momentul respectiv. Eu am zis ca in conditiile unei competitii la care participa banci de un astfel de nivel e foarte greu sa stabilim in mod obiectiv daca business planul lui Deutsche e mai bun decat cel al BNP Paribas sau al Dexia... E foarte greu de stabilit daca Fortis va fi mai serioasa cand vine in Romania decat NBG. Si atunci am spus: luam niste banci de un anume rating, cu un anume capital social si cu un anume statut, dupa care, intre cea mai mica de nivelul acesta si cea mai mare, important sa fie pretul platit. BCR e o banca functionala, profitabila, bine asezata pe piata - asa ca ceea ce vrem sa obtinem sunt de fapt banii "corecti" pe ea.

S-a spus nu o data ca aceste criterii au lasat pe dinafara banci precum Deutsche Bank sau BNP Paribas...

Haideti sa o luam si asa: nimeni nu a fost eliminat, cu exceptia celor care s-au eliminat singuri. Nu a existat nici o critica pe plan international vizavi de privatizarea BCR; nu au existat critici pe plan intern privind comportamentul comisiei sau vizavi de rezultatul privatizarii. Au existat critici vizavi de necesitatea sau non-necesitatea privatizarii BCR. Au existat, de asemenea, critici pe care eu le definesc ca foarte gresite in acest caz, care au spus ca trebuia sa tinem cont de alte criterii. Ridic o singura problema: Deutsche platea doua miliarde si altcineva platea trei miliarde. Si noi decideam, pe baza altor criterii, ca Deutsche e o banca mare, e o banca importanta, BNP Paribas e o banca ce are capitalul social de patru ori mai mare decat al celui care oferea trei miliarde si tot asa... si renuntam pentru aceste lucruri la un miliard. Credeti ca exista cineva in Romania care sa poata dovedi ca pentru statul roman punerea siglei BCR-Deutsche Bank in loc de BCR-Millennium sau orice alt nume valoreaza un miliard? Raspunsul este asadar extrem de simplu... Nu stim daca sigla Deutsche Bank, BNP sau alta sigla despre care suntem criticati ca n-am adaugat-o acolo face un miliard. Daca cineva poate sa dea o valoare obiectiva acelei sigle si sa spuna ca prin punerea acelei sigle statul roman castiga, atunci am gresit. Daca nimeni nu poate sa dea aceasta valoare inseamna ca sunt oameni care bat campii sau sunt interesati.

Revenind la contractul de privatizare,  nu exista clauze privind angajatii sau numarul de sucursale... Ce se va intampla?

Nu exista astfel de clauze, e adevarat. Sa nu uitam insa ca toti angajatii BCR sunt si actionari. De asemenea, nu ignorati faptul ca ideea este de dezvoltare a acestei banci, nu de reducere a nivelului de activitate. Este de a controla mai multa piata, nu mai putina.

Acelasi lucru s-a urmarit si in Cehia, spre exemplu, dar asta nu a impiedicat disponibilizarea catorva mii de angajati...

Da, dar pe baze strict personale. S-au disponibilizat si in Austria, cand a fost nevoie. Sunt procese care depind de nivelul de informatizare, de nivelul de dispersie a sucursalelor in teritoriu, de nivelul de dezvoltare a diverselor tipuri de activitati conexe. Poate ca devin asigurarile extrem de dezvoltate si va fi nevoie de agenti - sa spunem. Nu am de unde sa stiu, dar cert nu vor exista situatii dramatice pentru personalul de la BCR. Nu va exista situatia in care peste trei luni sau peste sase luni vine cineva si spune "trei mii de oameni, afara".

Este o parere personala sau au existat si discutii in acest sens?

Au existat discutii vizavi de situatia personalului. Nu a existat o discutie in ceea ce priveste pozitia conducerii executive. Bineinteles ca va fi schimbat Consiliul de Supraveghere, pentru ca isi vor numi propriii lor membri, presedintele etc.

O sa vedem contractul integral sau exista lucruri care nu vor fi facute publice?

Din punctul nostru de vedere, integral. Daca ei au vreo clauza pe care vor sa o tina secreta... Noi am trimis la cateva zile dupa semnarea contractului cererea oficiala conform articolului  care spune ca publicarea se face pe baza unui acord intre parti. 

Se va pastra structura de grup a BCR?

N-au existat discutii vizavi de acest aspect, se va pastra aceeasi structura. Nu se va vinde nimic, nici curand dupa preluare.

Finalul privatizarii BCR este, totusi, surprinzator. Declaratiile initiale ale austriecilor de la Erste vizau clar CEC-ul.

S-ar putea sa fi fost vorba doar de o strategie de comunicare. Amintiti-va ca CEO-ul de la Millennium a declarat ca ei nu vor mai licita nimic peste suma acordata initial. Desi nu stim cu cat au licitat, in mod cert cei de la Millennium au trecut cu mult peste oferta initiala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ministrul-finantelor-nimeni-nu-a-fost-eliminat-cu-exceptia-celor-care-s-au-eliminat-singuri-interviu-cu-sebastian-vladescu-despre-privatizarea-bcr-978056
978056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.