Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ia poziţie faţă de revocarea din funcţie de către Florin Cîţu: Premierul mi-a spus că decizia nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”

Autor: Roxana Rosu Postat la 08 iulie 2021 48 afişări

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ia poziţie faţă de revocarea din funcţie de către Florin Cîţu: Premierul mi-a spus că decizia nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”

Fostul ministrul al Finanţelor, Alexandru Nazare, a publicat  joi după-amiază o explicaţie amplă pe pagina sa de Facebook despre motivele pentru care a refuzat să îşi dea demisia din funcţie, la cererea premierului Florin Cîţu, spunând că remanierea nu se impunea dacă sunt analizate rezultatele.

El a adăugat că, potrivit premierului, decizia de remaniere nu are legătură cu rezultatele activităţii în minister, ci cu echipa.  

Potrivit lui Alexandru Nazare, mesajul lui Florin Cîţu s-a referit probabil la faptul că nu s-a alăturat echipei care să îl susţină în campania pentru poziţia de preşedinte al PNL.

Redăm mai jos mesajul lui Alexandru Nazare:

”Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menţionând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condiţiile pe care România le-ar fi putut obţine pe pieţele externe, condiţii şi aşa vitrege.

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obţinute şi reflectate în execuţia bugetară şi evaluările instituţiilor financiare internaţionale, luând în calcul şi modul în care permanent a apreciat activitatea mea şi a colegilor din Ministerul Finanţelor, nu consider că aş avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate şi bună credinţă interesele financiare ale României.

I-am spus domnului Florin Cîţu să pună în discuţie decizia legată de evaluarea şi retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliţie.

Astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menţionat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susţină în campania pentru poziţia de preşedinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziţiei de ministru de Finanţe, este cea mai înţeleaptă în raport cu interesele românilor, cu ţintele asumate de România şi cu imaginea PNL.

Ţin să menţionez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanţelor, aşa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate şi am iniţiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.

Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanţe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR şi am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat şi reforme proiectelor de investiţii.

Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicaţie nouă în luna ianuarie, care este funcţională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârşitul anului, aşa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creşterea colectării TVA. Aplicaţia demarata în 2020, de ministrul Finanţelor de atunci, încă nu este funcţională.

Mulţumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finanţe pentru activitate şi rezultate! Le mulţumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat susţinerea!

Îi mulţumesc domnului Preşedinte Klaus Iohannis şi sunt onorat pentru încrederea acordată la numirea în funcţia de ministru de Finanţe şi pe parcursul mandatului!”.

Joi dimineaţă, premierul Florin Cîţu a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aprobarea revocării din funcţie a ministrului de Finanţe Alexandru Nazare după ce acesta a refuzat să îşi dea demisia, la solicitarea premierului.

„În ceea ce priveşte motivele, am făcut o evaluare la şase luni de zile, sunt mai multe lucruri, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanţelor”, a spus premierul, care a adăugat că este vorba de proiecte importante pentru atragerea fondurilor europene şi eliminarea evaziunii fiscale.

Florin Cîţu a spus că în acest moment nu are nicio propunere pentru noul ministru al Finanţelor. Acesta a precizat că este posibil ca membrii corpului de control să meargă la Ministerul Finanţelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
demisie,
premier,
remaniere

ALEPH STORY: Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri Agricole din România

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.