Ministru: Cred că într-un an de zile vom putea avea o nouă lege a salarizării unitare

Autor: Laura Buciu Postat la 16 februarie 2021 57 afişări

Într-un an de zile va exista o nouă lege a salarizării unitare, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmând că nu mai e foarte mult de lucru la această lege.

Ministru: Cred că într-un an de zile vom putea avea o nouă lege a salarizării unitare

„Pe fond nu mai avem foarte mult de lucru la această lege (a salarizării unitare – n.r.), dar după ce o finalizăm ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”, a spus Raluca Turcan, luni seara, la Realitatea Plus.

Întrebată când va fi gata legea, Turcan a răspuns: „Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară”.

„Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar. Gândiţi-vă că Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă. S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar pe acest principiu relativ corect au apărut excepţii şi unele categorii socio-profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri”, a mai spus Turcan.

Ministrul precizează că e nevoie de o doză destul de mare de precauţie, atunci când se vorbeşte de legea salarizării unitare.

„O categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii. Şi sunt medici care cu sporuri cu tot ajung să aibă 85 la sută în plus faţă de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Or medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună: <hai, nu ne interesează>”, spune Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că ăn momentul de faţă, în sistemul bugetar, există aproximativ 60.000 de oameni care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministru,
turcan,
salarizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.