Ministerul Sănătăţii, anunţ despre bugetul pentru 2020: Cu cât vor creşte salariile pentru aproximativ 70.000 de salariaţi

Autor: Departamentul Social Postat la 23 decembrie 2019 1588 afişări

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, că bugetul pentru anul 2020 este unul echilibrat, în creştere faţă de cel din 2019, iar potrivit proiectului de buget, salariaţii din Sănătate au fost exceptaţi la de noua modalitate de calcul a sporurilor pentru condiţii periculoase.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Sănătăţii, în proiectul de buget pe 2020, salariaţii din Sănătate au fost exceptaţi de la noua modalitate de calcul a sporurilor pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, respectiv pentru condiţii grele.

De asemenea, este prevăzut ca, pentru circa 70.000 de salariaţi din Sănătate care nu au beneficiat de creşterea în întregime a salariilor la 1 martie 2018, salariile să crească cu o treime.

Mai mult, anunţă MS în comunicatul de presă, bugetul permite asigurarea continuităţii activităţilor prevăzute în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi acordarea şi decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru pacienţi.

„Bugetul Sănătăţii înseamnă bugetele reunite ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi rectificările bugetare realizate în timpul anului. De exemplu, la ultima rectificare bugetară din 2019, cele mai mari fonduri au fost direcţionate către Sănătate pentru plata salariilor din ultima lună din an, aducerea la zi a deconturilor pentru medicamente şi servicii medicale, dar şi a concediilor medicale restante. Estimăm că, în anul 2020 va exista o creştere cu aproximativ un miliard de euro, după absorbţia fondurilor europene nerambursabile dedicate Sănătăţii prin programele operaţionale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Potrivit MS, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătăţii va lansa Programul Operaţional dedicat pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro cu criterii clare şi mult mai uşor de accesat pentru unităţile sanitare.

De asemenea, potrivit sursei citate, experţii Ministerul Sănătăţii lucrează cu cei ai Băncii Mondiale şi partenerii europeni pentru deschiderea unor linii de finanţare care vizează modernizarea infrastructurii.

„Ministerul Sănătăţii va schimba paradigma în ceea ce priveşte organizarea programelor de sănătate. Astfel, programele care au o execuţie bugetară deficitară, sau unele probleme organizatorice, vor fi regândite şi reglate în 2020. Se urmăreşte eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor în Sănătate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.