Miliardarul Adani vizează piaţa din Europa cu un proiect uriaş de energie verde în Maroc

Postat la 21 octombrie 2022 66 afişări

Miliardarul Adani vizează piaţa din Europa cu un proiect uriaş de energie verde în Maroc

Gautam Adani, cea mai bogată persoană din Asia, se află în discuţii pentru un proiect gigantic de energie regenerabilă în Maroc, care ar urma să furnizeze Europei energie electrică şi combustibil fără emisii, conform Bloomberg.

Acesta ia în considerare construirea de centrale eoliene şi solare în această naţiune nord-africană şi de instalaţii pentru producerea de hidrogen verde pentru export, potrivit unor persoane familiare cu propunerile şi care au solicitat anonimatul pentru a discuta detalii private.

Proiectul, care ar fi cel mai mare proiect de dezvoltare de energie curată al Adani în afara Indiei, ar putea fi de până la 10 gigawaţi, potrivit uneia dintre persoanele menţionate. Acest lucru ar fi aproape egal cu capacitatea de producţie de energie existentă a Marocului, care include un total de aproximativ 2,8 gigawaţi de energie eoliană şi solară, potrivit datelor BloombergNEF.

Dezvoltarea ar urma să fie livrată în două etape de 5 gigawaţi şi include planuri de furnizare de energie la nivel local şi de export direct în Europa, a declarat una dintre persoanele menţionate. Conform propunerilor, Adani se află, de asemenea, în discuţii cu OCP Group, companie de stat din Maroc, pentru vânzarea de hidrogen, pe care producătorul de îngrăşăminte l-ar putea folosi ca materie primă pentru a produce amoniac fără emisii de carbon, potrivit unei alte persoane.

Adani nu a răspuns la un e-mail. Nici Ministerul Marocan al Energiei, producătorul său de îngrăşăminte OCP, precum şi agenţia de stat pentru energie regenerabilă Masen nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail.

Acţiunile Adani Green au crescut cu 3,6% în această săptămână, cea mai mare creştere din ultimele două luni şi a depăşit indicele de referinţă de 2,4%.

Ar putea trece ani buni până când vom vedea exporturi de hidrogen verde în Europa, având în vedere progresele înregistrate în această tehnologie. Un proiect de 4 GW de hidrogen verde în Arabia Saudită ar trebui să dureze patru ani până la finalizare.

Ţările din Africa de Nord şi unele părţi ale Orientului Mijlociu sunt identificate din ce în ce mai mult ca potenţiale centre majore de hidrogen verde, datorită soarelui şi vântului abundent şi a proximităţii faţă de pieţele de export cheie, inclusiv Europa. În iulie, compania ReNew Energy Global, cu sediul în India, a semnat un acord iniţial pentru construirea unui proiect de hidrogen verde în valoare de 8 miliarde de dolari în Egipt.

Adani îşi propune să facă din imperiul său cel mai mare producător de energie curată din lume până la sfârşitul deceniului, deşi continuă să facă investiţii majore în combustibili fosili. El se concentrează foarte mult pe dezvoltarea unui sector al hidrogenului verde şi consideră că acest combustibil cu emisii zero este esenţial pentru a permite decarbonizarea industriei grele din India şi de peste hotare.

Concurenţii, inclusiv Reliance Industries Ltd. a miliardarului Mukesh Ambani şi giganţii energetici de stat din India, cum ar fi NTPC Ltd. şi Indian Oil Corp. încearcă, de asemenea, să se numere printre jucătorii principali ai combustibilului curat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.