Membrul CNA Valentin Jucan îl acuză pe Stelian Tănase, şeful SRTv, de presiuni politice la TVR Cluj

Autor: Madalina Cerban Postat la 17 iunie 2015 144 afişări

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că TVR Cluj este supus presiunilor politice din cauza unui reportaj despre un membru al CA al SRTv, Debreczeni Hajni, şi îi cere lui Stelian Tănase, şeful SRTv, să permită jurnaliştilor să îşi exercite liber profesia.

Valentin Jucan spune, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Stelian Tănase, se va deplasa, joi, la Cluj-Napoca, pentru o vizită la studioul teritorial TVR Cluj.

"Această vizită vine în contextul scandalului provocat de un material realizat de un tânăr jurnalist al TVR Cluj. Reportajul în cauză a scos la iveală modul în care un membru al Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice, Debreczeni Hajni (Nagy-Debreczeni Hajnalka, n.r.), se afla în stare de incompatibilitate, deţinând, simultan, calitatea de consilier UDMR, angajată a Radio Cluj şi parte din conducerea TVR. Este important faptul că demersul jurnalistic vine ca urmare a unei plângeri penale formulată de un angajat al Radio Cluj. Un alt aspect de reţinut este acela că realizatorul materialului în cauză, jurnalista Diana Apahidean, a intervievat toate părţile implicate în subiect, respectând normele jurnalistice care se impun. Cu toate acestea, presiunile la care este supusă conducerea TVR Cluj, ca urmare a realizării reportajului sunt fără precedent, zona politică obligându-l pe Stelian Tănase să reacţioneze împotriva independenţei editoriale de care ar trebui să se bucure orice post de televiziune sau radio", spune Valentin Jucan.

Potrivit lui Valentin Jucan, vizita anunţată pentru joi, la TVR Cluj, a lui Stelian Tănase, "are conturul clar al unui nou abuz de tipul celor pe care preşedintele-director general al TVR le-a mai făcut şi în trecut, intenţia fiind aceea de a duce la capăt răfuiala dintre TVR Cluj şi formaţiunea politică deranjată de reportajul în cauză".

Totodată, Valentin Jucan îi reaminteşte lui Stelian Tănase faptul că Legea audiovizualului prevede faptul că "sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

De asemenea, potrivit lui Jucan, Legea 41 din 1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune, prevede că autonomia şi independenţa editorială a serviciului publice de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele sale sunt ocrotite de orice ingerinţe ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide, formaţiuni social-politice, sindicate, organisme comerciale şi economice sau grupuri de presiune.

"Domnule Stelian Tănase, fie că este vorba despre vreun partid, fie că este vorba despre sindicate, vă solicit să respectaţi legea şi să permiteţi jurnaliştilor să îşi exercite liber profesia", mai spune Valentin Jucan în finalul comunicatului său.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase nu a putut fi contactat de agenţia MEDIAFAX.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VALENTIN JUCAN,
STELIAN TĂNASE,
TVR CLUJ
/actualitate/membrul-cna-valentin-jucan-il-acuza-pe-stelian-tanase-seful-srtv-de-presiuni-politice-la-tvr-cluj-14466031
14466031
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.