Medic, despre certificatul Covid: Ce vrem, să oprim pandemia sau să dăm o hârtie?

Autor: Laura Buciu Postat la 06 ianuarie 2022 139 afişări

Certificatul de vaccinare este o formă indirectă de forţare, declară eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi.

Medic, despre certificatul Covid: Ce vrem, să oprim pandemia sau să dăm o hârtie?

Tudor Ciuhodaru spune, despre măsurile anunţate de autorităţi pentru valul cinci al pandemiei de COVID-19, că „pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă”.

Tudor Ciuhodaru afirmă, la RFI, despre pregătirea valului cinci că „pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă şi este bazată pe trei direcţii clare: diagnostic precoce, tratament eficient şi asigurarea accesului la tratament pentru toate categoriile de pacienţi. Practic, acel plan B de care tot spun de la începutul pandemiei”.

Întrebat când va introduce coaliţia certificatul Covid la locul de muncă, pentru a stimula campania de vaccinare, medicul-europarlamentar a răspuns: „Vreau să întreb şi eu retoric, ce vrem să facem, vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie care nu ştiu ce valoare are?”.

„Certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat şi poate transmite boala şi ne uităm ce se întâmplă la ora actuală în UE, adică suntem pe un teren minat, din acest punct de vedere şi atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel lanţ de transmitere epidemiologic, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă, care dă drepturi unora, limitează drepturile altora, dar de fapt, nu rezolvă problema pandemiei. În multe ţări europene care au introdus şi certificat verde, numărul de cazuri creşte exploziv, aşa că prefer măsurile de abordare din punct de vedere medical, ştiinţific, în aşa fel încât viaţa noastră a tuturor să fie protejată”, a spus medicul de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi, care este şi eutoparlamentar PSD.

Întrebat despre diferenţa dintre ţările din Vestul Europei şi România, pentru că în Vest este o rată de vaccinare ridicată şi implicit puţine spitalizări şi decese, în timp ce la noi există segmente vulnerabile de populaţie neacoperite vaccinal, care riscă să ajungă la spital şi chiar să moară, dr. Ciuhodaru a spus:

„Diferenţa este că dacă ne uităm cum au frânat evoluţia pandemiei şi vă reamintesc că toate măsurile restrictive se fac în funcţie de numărul de cazuri, nu în funcţie de numărul de spitalizări la ATI sau de numărul de decese şi mă uit că două dintre cele mai certificate ţări din UE, Franţa şi Italia, s-a aplatizat această curbă, dar e drept, pe verticală, aşa creştere exponenţială puţine alte ţări au mai afişat şi se vede treaba că a funcţionat excelent! Iar dacă vorbim despre mortalitate sau despre accesul la ATI, iar comparăm mere cu pere. Într-adevăr, noi avem o rată de mortalitate mare şi a fost şi înainte de introducerea vaccinării în ţările europene, dar o putem lua din mai multe perspective: o dată, chiar speranţa de viaţă în ţările europene este mult mai mare decât în România (...), iar pe de altă parte, tocmai pentru că testează extins, depistează la timp, tratează la timp, numărul de cazuri severe care ajung în Terapie Intensivă este cu totul şi cu totul altfel (...). Şi da, suntem pentru vaccinare, dar în baza unui consimţământ informat”, spune Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că certificatul de vaccinare, până la urmă, rămâne o formă indirectă de forţare la vaccinare.

„Certificatul de vaccinare până la urmă rămâne o formă indirectă de forţare. Din punctul meu de vedere, consimţământul informat rămâne cheia, prezentat beneficiile şi riscurile unui astfel de gest, în aşa fel încât cine vrea, să o facă, dar în cunoştinţă de cauză. Sunt vaccinat şi cu a treia doză, lucrez într-un spital clinic de urgenţă, „Nicolae Oblu”, care a fost în permanenţă spital de suport de coronavirus, dar a restrânge anumite drepturi, inclusiv cel la muncă, în baza unei hârtii, care din punctul meu de vedere arată doar că eşti vaccinat, pentru că vaccinaţii pot transmite boala, se pot infecta, pot fi neimunizaţi, iar cei nevaccinaţi pot fi sănătoşi complet sau chiar pot dobândi imunitate, este o măsură pe care nu mi-o doresc şi cred că acea lege a drepturilor pacientului trebuie să fie în continuare respectată”, a răspuns europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă nu crede că prin acest gen de mesaje dă un semnal greşit populaţiei, Ciuhodaru a spus că a nu trebuie înţeles greşit: „V-am spus că există patru lucruri clare, care fac să controlăm această pandemie. (...) Olanda, o ţară similară cu noi, în afară că a introdus certificatul verde de pe 25 septembrie, a intrat în lockdown şi a făcut restricţii. Vă repet, vaccinarea este un act individual şi îl promovăm din acest punct de vedere, dar pe de altă parte, există un cumul de măsuri care trebuie luate. Apropo de distanţare, purtatul măştii, uitaţi-vă şi dvs., inclusiv măsurile legate de transportul în comun, dacă mergeţi dimineaţa cu metroul sau cu tramvaiul, veţi constata că numai de distanţare nu poate fi vorba. Dacă vorbim despre testare, ea este extrem de importantă şi mă uitam că în alte ţări europene s-a impus testarea, apropo de paşaportul verde digital, s-a impus testarea, în contextul în care oamenii erau vaccinaţi”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

În Italia, este nevoie de certificat Covid şi în transportul în comun, i-a spus reporterul europarlamentarului, iar acesta din urmă a răspuns: „În schimb, în Portugalia nu poţi să intri la ora actuală, chiar dacă eşti vaccinat, dar nu eşti testat. Aşa că din acest punct de vedere, trebuie să mergem pe măsurile bazate pe adevărurile medicale şi pe ştiinţă, toate cele patru sunt extrem de importante şi vă repet, măsurile de prevenţie, adică distanţare, mască, regulile individuale de igienă, că văd că nimeni nu mai vorbeşte despre acestea...”.

„Acest cumul de măsuri, distanţare, testare, acces rapid la medicamente, vaccinare şi evident, creşterea capacităţii de Terapie Intensivă pot face diferenţa şi cred că în acest context, lucrurile pot evolua într-o direcţie favorabilă”, a mai spus europarlamentarul PSD, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi..​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciuhodaru,
certificat,
medic

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.