Măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan - act normativ

Autor: Dorin Oancea Postat la 25 noiembrie 2020 102 afişări

În şedinţa Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, anunţă Ministerul Agriculturii.

Măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan -  act normativ

La nivel naţional, în perioada 1 ianuarie - 13 octombrie 2020, au fost depuse 107.175 de cereri prin care se solicită afişarea ofertei de vânzare terenurile agricole situate în extravilan, din care în perioada 1 aprilie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 21.993 de cereri, aflate în curs de soluţionare, pentru care au fost emise actele necesare perfectării contractelor de vânzare.

Aceste din urmă cereri, înregistrate până la 13 octombrie 2020, se vor finaliza prin încheierea contractelor de vânzare conform procedurii simplificate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Conform prevederilor actului normativ aprobat în Şedinţa de Guvern, cererile prin care se solicită afişarea ofertei de vânzare pentru terenurile agricole situate în extravilan, precum şi cererile privind comunicarea de acceptare a ofertei depuse în termen de 30 de zile de la afişarea ofertei de către titularul dreptului de preemţiune, se soluţionează cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale, atestată prin avizul final emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru terenurile cu o suprafaţă mai mare de 30 hectare, respectiv direcţiile pentru agricultură judeţene, pentru terenurile cu o suprafaţă de până la 30 hectare, după caz.

În cazul în care titularii dreptului de preemţiune nu au manifestat, în termen de 30 de zile de la afişarea ofertei, intenţia de cumpărare a terenurilor ce fac obiectul ofertei de vânzare, autoritatea publică locală din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul emite adeverinţa de liberă vânzare.

Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică până la data de 31 ianuarie 2021.

Avizele finale sau adeverinţele de liberă vânzare se emit în maximum 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi sunt valabile până la 31 ianuarie 2021.

Procedura prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă vizează soluţionarea cererilor prin care a fost solicitată afişarea ofertei de vânzare pentru terenurile agricole situate în extravilan, înregistrate la autoritatea competentă în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020, precum şi a cererilor aferente privind comunicarea de acceptare a ofertei depuse în termen de 30 de zile de la afişarea ofertei de către titularul dreptului de preemţiune, însoţite de documente justificative, iar avizele şi adeverinţele emise până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă îşi păstrează valabilitatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
terenuri,
act normativ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.