Măsură fără precedent: PSD propune suspendarea plăţii ratelor bancare, dacă epidemia trece în etapa a treia

Autor: Cosmin Pirv Postat la 12 martie 2020 54 afişări

Măsură fără precedent: PSD propune suspendarea plăţii ratelor bancare, dacă epidemia trece în etapa a treia

PSD propune un plan de măsuri sociale şi economice pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus. Printre acestea se numără suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, scutiri la plata unor contribuţii pentru unii angajaţi şi suspendarea plăţii ratelor bancare.

Potrivit unui mesaj postat miercuri seara pe Facebook de preşedintele interimar la PSD; Marcel Ciolacu, partidul propune un program de măsuri sociale şi economice pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

Prima dintre acestea vizează realocarea din bugetul de stat a unei prime tranşe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, în vederea achiziţionării de medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale.

O altă propunere a PSD prevede asigurarea gratuită de către Ministerul Sănătăţii a medicamentelor, materialelor sanitare şi echipamentelor medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.

Social-democraţii mai cer o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naţionale CFR şi TAROM şi scutirea de la plata contribuţiilor (CAS şi CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajaţii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului şi divertismentului. Acestea ar urma să fie suportate de către stat.

De asemenea, pentru persoanele aflate în izolare sau carantină, PSD solicită asigurarea plăţii facturilor pentru utilităţi şi suspendarea pentru 3 luni a plăţii ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coş minim de alimente celor aflaţi în izolare la domiciliu.

„În situaţia în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populaţie”, mai scrie Marcel Ciolacu pe reţeaua de socilizare.

O altă propunere vizează scutirea de la plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit pentru angajaţii IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de coronavirus.

Social-democraţii solicită Guvernului să elaboreze un plan privind stocurile de hrană pentru populaţie, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii şi retailerii de alimente.

„Românii din ţară, precum şi cei din Diaspora care s-au întors acasă şi care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în ţară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus”, este o altă propunere a PSD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psd,
măsuri,
coronavirus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.