Mărul otrăvit care a trecut pe sub radar în pachetul fiscal: contribuţia la Pilonul II nu va mai fi obligatorie pentru angajaţii din IT

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 septembrie 2023 249 afişări

Angajaţii din IT vor mai contribui la Pilonul II de pensii doar dacă vor, aşa cum fac deja angajaţii din construcţii, agricultură şi industria agroalimentară, conform unei măsuri din pachetul de modificări fiscal-bugetare.

Angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu au obligaţia să contribuie la fondul de pensii private Pilon II Cu tot cu angajaţii din IT, s-ar ajunge la aproape 1 milion de angajaţi care nu sunt obligaţi să participe la fondul privat de pensii.

Angajaţii din IT vor mai contribui la Pilonul II de pensii doar dacă vor, aşa cum fac deja angajaţii din construcţii, agricultură şi industria agroalimentară, conform unei măsuri din pachetul de modificări fiscal-bugetare. Măsura, care a trecut pe sub radarul opiniei publice, vine ca să mai echilibreze din scăderea salariului prin reintroducerea impozitului pe venit pentru salarii mai mari de 10.000 de lei brut.

Este un măr otrăvit însă, spun specialiştii, pentru că practic angajaţii din IT vor avea pensii mai mici.

„Statul român s-a gândit să reintroducă acel impozit de 10% care îi afectează pe acei cetăţeni şi ca să mai atragă un pic busuiocul au eliminat obligaţia de a contribui la pilonul II de pensii. Este aceeaşi posibilitate pe care o au şi salariaţii din construcţii sau industria alimentară”, a spus Adrian Benţa, consultant fiscal, la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Statul român s-a gândit să reintroducă acel impozit de 10% care îi afectează pe acei cetăţeni şi ca să mai atragă un pic busuiocul au eliminat obligaţia de a contribui la pilonul II de pensii. Este aceeaşi posibilitate pe care o au şi salariaţii din construcţii sau industria alimentară.


În IT sunt în acest moment circa 200.000 de angajaţi cu un salariu mediu brut pe lună de 16.500 de lei. Astfel, practic, dacă toţi angajaţii ar opta să nu mai contribuie la Pilonul II, 124 mil. lei nu s-ar mai duce lunar la Pilonul II  de pensii. În acest moment, aproape 750.000 de angajaţi din construcţii şi agribusiness au opţiunea de a contribui sau nu la pilonul II.

Practic, orice angajat din România, în afara celor exceptaţi, plăteşte o contribuţie la pensie de 25% din salariul brut. Din aceasta, 3,75 puncte procentuale merg către Pilonul II. În cazul celor exceptaţi, partea destinată Pilon II va intra în salariu, iar contribuţia la Pilonul I, adică pensia de stat, va fi de 21,25%. 

„Cea ce pare a fi o facilitate fiscală este, în realitate, un cadou otrăvit. De fapt, aceşti aproape un milion de salariaţi români pot fi siguri că vor avea pensii garantat mai mici decât restul salariaţilor, deoarece contribuţia de 3,75% din salariul brut aferentă Pilonului II nu se mai acumulează nici la Pilonul II sub formă de bani reali investiţi, nici în sistemul public de pensii, sub formă de puncte de pensie”, a transmis, pentru ZF, Mihai Bobocea, consilier al boardului şi purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Mihai Bobocea, consilier al boardului şi purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Români: Cea ce pare a fi o facilitate fiscală este, în realitate, un cadou otrăvit. De fapt, aceşti aproape un milion de salariaţi români pot fi siguri că vor avea pensii garantat mai mici decât restul salariaţilor, deoarece contribuţia de 3,75% din salariul brut aferentă Pilonului II nu se mai acumulează nici la Pilonul II sub formă de bani reali investiţi, nici în sistemul public de pensii, sub formă de puncte de pensie.


Reacţia Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la eliminarea obligaţiei de a participa la Pilonul II de pensii pentru IT:

În prezent, aproape 750.000 de salariaţi sunt efectiv „scoşi“ din Pilonul II cu contribuţiile până în 2028: construcţiile, agricultura, industria alimentară. Din păcate, lor li se vor alătura circa 200.000 de salariaţi din IT&C, însă ceea ce pare a fi o „facilitate fiscală“ este, în realitate, un cadou otrăvit.

De fapt, aceşti aproape un milion de salariaţi români pot fi siguri că vor avea pensii garantat mai mici decât restul salariaţilor, deoarece contribuţia de 3,75% din salariul brut aferentă Pilonului II nu se mai acumulează nici la Pilonul II sub formă de bani reali investiţi, nici în sistemul public de pensii, sub formă de puncte de pensie. În realitate, deci, guvernul nu acordă „facilităţi fiscale“ pentru aceşti aproape un milion de salariaţi, ci, de fapt, taie un milion de pensii viitoare, în schimbul unui câştig derizoriu la salariul net astăzi.

Din fericire, însă, legislaţia prevede dreptul individual al fiecărui salariat din aceste domenii să depună o cerere la angajator pentru ca acesta să continue să îi reţină şi să vireze cota de contribuţie aferentă Pilonului II. Această cerere este suficientă pentru ca banii lor să continue să fie investiţi în Pilonul II, un sistem cu rezultate investiţionale excelente până acum.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.