Martin Schulz: Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui RĂZBOI în Europa

Autor: Ion Gaidau Postat la 21 martie 2014 78 afişări

Criza declanşată de alipirea Crimeii la Rusia face să reapară ameninţarea şi frica unui război în Europa, a apreciat joi preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.

"Ceva s-a schimbat" odată cu această criză, a declarat Schulz în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la începutul summitului european, dominat de criza ucraineană.

"Unii credeau că războiul şi riscul războiului nu mai sunt teme de discuţie", dar "suntem pe cale să vorbim despre riscul unui conflict armat", a spus el.

Într-un moment în care Europa comemorează centenarul Primului Război Mondial, războiul devine "din nou o ameninţare reală într-o ţară vecină a Uniunii Europene", a avertizat preşedintele PE în faţa liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului său.

"Criza din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru sistemul nostru de securitate european introdus după Războiul Rece", a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană (UE) "să dezvolte în cele din urmă o strategie coerentă" faţă de Rusia.

Totodată, el a făcut apel la şefii de stat şi de guvern să răspundă "fricii populaţiei europene (...), o frică reală, provocată de escaladarea declaraţiilor din ultimele săptămâni".

"În timp ce antreprenorii se tem de o spirală a sancţiunilor care ar putea antrena o prăbuşire a comenzilor, iar muncitorii se îngrijorează pentru locul lor de muncă, în ţările vecine Ucrainei, în Polonia şi în statele baltice există temeri în privinţa un nou Război Rece", a insistat Schulz.

UE trebuie să reacţioneze la acţiunile Rusiei şi, totodată, "să fie prudentă să nu provoace (...) o escaladare a conflictului", păstrând "canale de comunicare deschise" cu Moscova, a precizat Martin Schulz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
UCRAINA,
CRIZĂ
/actualitate/martin-schulz-criza-din-ucraina-face-sa-reapara-amenintarea-unui-razboi-in-europa-12304310
12304310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.