Mariupol: Mai multe evacuări din oraşul asediat vor avea loc vineri, anunţă ONU

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 mai 2022 20 afişări

Mariupol: Mai multe evacuări din oraşul asediat vor avea loc vineri, anunţă ONU

O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC.

De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.

Şeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că trebuie făcut totul pentru "a scoate oamenii din acel iad".

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a declarat că forţele sale sunt pregătite să le ofere civililor o trecere sigură, dar luptătorii trebuie să se predea.

Preşedintele rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forţelor sale să sigileze vastul sit industrial - care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi drept buncăr nuclear şi are o reţea de tuneluri adânc sub pământ - în loc să încerce să preia controlul asupra lui.

Forţele ucrainene rămase în interiorul oţelăriei - luptători din regimentul Azov, unii puşcaşi marini, poliţişti de frontieră şi poliţie - spun că atacurile ruseşti continuă.

În discursul său de peste noapte, preşedintele ucrainean Zelenski a declarat, de asemenea, că bombardamentele ruseşti şi încercările de a prelua controlul asupra oţelăriei continuă.

"Imaginaţi-vă acest iad. Şi mai sunt şi copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, moarte în permanenţă în apropiere", a spus el.

Regimentul Azov a publicat imagini filmate cu drona care arată explozii la oţelărie, dar data filmării nu a putut fi verificată. Anterior, joi, Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov, a declarat că apărătorii ucraineni duc "lupte dificile şi sângeroase" cu trupele ruse care au reuşit să pătrundă într-o parte a complexului.

Dar Kremlinul a negat că forţele sale ar fi încercat să ia cu asalt uzina şi a insistat că un coridor umanitar a fost deschis ca parte a unui armistiţiu de trei zile care a început joi.

Guterres a declarat că o a treia operaţiune de evacuare a civililor din oraş este în curs de desfăşurare şi va ajunge în oraş vineri. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat pe reţelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.

Duminică, un prim grup de civili a fost evacuat din uzină. Imaginile au arătat în principal femei şi copii care erau ajutaţi să treacă peste mormane de moloz şi urcându-se într-un autobuz fără geamuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mariupol,
evacuare,
evacuari,
civili,
control,
declaratii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.