Marile staţiuni de schi ale Europei îşi majorează preţurile cu 10%, dar schiorilor britanici nici că le pasă

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 22 decembrie 2022 25 afişări

Peste 20 dintre cele mai im­portante staţiuni de schi din Europa şi-au majorat preţurile cu cel puţin 10% pentru această iarnă, sporind problemele cu care se confruntă iubi­torii de zăpadă britanici după două sezoane serios afectate de pandemie, scrie Bloomberg.

 Marile staţiuni de schi ale Europei îşi majorează preţurile cu 10%, dar schiorilor britanici nici că le pasă

Peste 20 dintre cele mai im­portante staţiuni de schi din Europa şi-au majorat preţurile cu cel puţin 10% pentru această iarnă, sporind problemele cu care se confruntă iubi­torii de zăpadă britanici după două sezoane serios afectate de pandemie, scrie Bloomberg.

Criza de energie din Europa în­seamnă că schiatul va fi acum mai rece, mai lent şi scump, în timp ce grevele din Marea Britanie înseamnă că simpla deplasare către şi de la staţiuni va fi o problemă pentru mulţi care vor să călătorească de Crăciun.

În Alpi, staţiunea franceză Avo­riaz a majorat preţurile permiselor de schi pentru prima dată în ultimii doi ani. În Val Thorens, o altă destinaţie franceză, încălzirea skilifturilor se opreşte automat când se deschid uşile. Lifturile din Saas-Fee, Elveţia, au viteze reduse pentru a economisi energie.

Preţurile sunt în creştere în în­treaga Europă. O săptămână în staţi­unea elveţiană Zermatt costă acum 1.367 de lire pe persoană, cu 25% mai mult decât anul trecut. În Franţa, Val Thorens şi Meribel au majorat preţu­rile cu aproximativ 15%. Şi Bansko din Bulgaria a majorat preţurile.

Şi totuşi, rezervările turiştilor bri­tanici pentru vacanţe la schi înregis­traseră o creştere de 35% până la finalul lunii noiembrie comparativ cu 2019. Cererea este ridicată deşi lira slăbită, criza energiei din Europa şi temerile privitoare la schimbările climatice înseamnă că pachetele sunt cu aproximativ 25% mai scumpe faţă de nivelurile de dinaintea pandemiei.

„Inflaţia a adus clar scumpiri, însă pentru schiorii pasionaţi călăto­ria anuală pentru schi este o vacanţă non-negociabilă“, arată Richard Sinclair, CEO al tour operatorului SNO.

Cererea de vacanţe la schi este în continuare solidă şi în Europa, euro­penii scurtându-şi călătoriile pentru a face economii, dar nerenunţând cu totul la schi, relevă un sondaj realizat recent în rândul a 3,000 de persoane pentru asociaţiile de turism de iarnă din Austria, Germania şi Elveţia.

O mare parte a entuziasmului britanic are legătură cu rezervăriile timpurii din 2022, după ce pandemia a dat peste cap planurile oamenilor doi ani la rând.

„A fost cea mai bună perioadă de early booking pe care am văzut-o în 20 de ani“, arată Diane Palumbo, director de marketing la Skiworld, cel mai mare tour operator indepen­dent de schi al Marii Britanii.

Din cauza nesiguranţei legate de evoluţia monedelor, cererea de pa­chete all inclusive a crescut.

Cota acestor rezervări a crescut la 30% în acest sezon, de la doar 10% înainte de pandemie, potrivit SNO.

Şi totuşi, mulţi nu îşi vor permite să meargă la schi în acest an. Wasteland Travel, care operează vacanţe pentru grupuri de studenţi, arată că cererea în rândul acestora este cu 10% sub aşteptări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
schi,
preturi,
majorare,
statiuni,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.