Marii absenti ai Forumului de la Davos: Robert De Niro si Rupert Murdoch

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 ianuarie 2011 18 afişări

Presa elvetiana a scris ca actorul si regizorul Robert De Niro va fi invitatul cel mai "glamour" al Forumului Economic Mondial de la Davos. El urma sa primeasca Premiul de Cristal al Forumului, intr-o ceremonie organizata pentru "cinstirea artistilor care au folosit arta lor pentru a ameliora situatia lumii noastre", conform programului oficial.

Eroul din "Taxi Driver" si "Everybody's Fine" urma sa participe si la o sesiune a forumului cu tema "Forta filmului de a revitaliza cultura, economia si speranta".

Ceremonia festiva a trecut insa, iar singurii artistii premiati acolo au fost tenorul Jose Carreras si A.R. Rahman, autorul coloanei sonore a filmului "Vagabondul milionar". Carreras a cantat o arie si a declarat, referindu-se in general la celebritati, ca "este datoria noastra sa ne folosim popularitatea pentru a da inapoi societatii ceea ce am primit". Atat Rahman, cat si Carreras sunt cunoscuti pentru participarile lor la campanii umanitare - primul alaturi de organizatia Salvati Copiii, al doilea prin campanii de strangere de fonduri pentru lupta cu leucemia.

Presa prezenta la forum a primit in cele din urma un comunicat in care se anunta ca Robert De Niro si-a anulat prezenta la Davos "din motive personale". Unii au facut haz, intrebandu-se cum va continua forumul in absenta acestui "cunoscut adept al teoriei keynesiene" (The Telegraph) sau cat de indreptatit ar fi sa primeasca premiul, in afara incapatanarii de a fi infiintat Festivalul de Film Tribeca, a faptului ca si-a donat colectia de scenarii si obiecte de recuzita Universitatii din Texas pentru uzul studentilor si ca obisnuieste sa se implice in acte filantropice, dar prefera intotdeauna sa le faca anonim.

Altii au comentat lipsa marelui actor in contextul in care, pe masura ce temele Forumului au evoluat de la conversatii despre drepturile omului si combaterea saraciei spre probleme legate de criza, s-a cam dus stralucirea din alti ani, cand capul de afis monden il tineau la Davos vedete ca Sharon Stone, Angelina Jolie, Brad Pitt sau Michael Douglas. Liderul trupei U2, Bono, sau Peter Gabriel deja nu mai sunt considerati laolalta cu acestia, fiind prezenti regulat la Davos si participanti la discutiile economice obisnuite.

Mai putine comentarii a starnit stirea ca si miliardarul australian Rupert Murdoch, si fiul sau James, directorul operatiunilor News Corp. pentru Europa si Asia, si-au anulat participarea la Forumul de la Davos. In cazul lor, motivul din comunicatul organizatorilor este "implicarea News Corp. in lupta pentru obtinerea controlului deplin asupra retelei BSkyB, in conditiile problemelor cu autoritatile antitrust din Marea Britanie".

News Corp., grupul de media controlat de Murdoch, detine 39,1% din reteaua de televiziune prin satelit BSkyB si a inaintat vara trecuta o oferta de cumparare a restului de actiuni pentru 700 de pence, insa boardul retelei a respins oferta, cerand un pret mai mare. Intre timp, autoritatile antitrust cerceteaza daca o astfel de achizitie n-ar duce la o forta prea mare a magnatului australian pe piata opiniei publice, avand in vedere ca Murdoch controleaza deja ziare centrale ca Sun, Times, Sunday Times si News of the World. In aceasta saptamana, BSkyB a anuntat un profit cu 26% mai mare pentru a doua jumatate a anului trecut si venituri cu 15% mai mari, ceea ce intareste pozitia retelei in negocierile cu News Corp..

Urmărește Business Magazin

/actualitate/marii-absenti-ai-forumului-de-la-davos-robert-de-niro-si-rupert-murdoch-7929557
7929557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.