Marele test pentru Obama

Postat la 31 octombrie 2010 17 afişări

In Statele Unite au loc la 2 noiembrie alegerile legislative la jumatatea mandatului prezidential, pentru alegerea tuturor celor 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si a 37 dintre cei 100 de membri ai Senatului, precum si a 37 de guvernatori.

Scrutinul este asteptat sa arate nemultumirea americanilor fata de neimplinirile primilor doi ani de prezidentiat ai lui Barack Obama, democratii fiind creditati cu sansa a doua.

In Camera Reprezentantilor, dominata de democrati, Partidul Republican ar avea nevoie de 39 de mandate suplimentare pentru a putea obtine majoritatea. Daca republicanii ar controla Camera Reprezentantilor, actualul lider al minoritatii republicane, John Boehner, ar deveni lider al Camerei, in locul democratei Nancy Pelosi, care ocupa functia de la alegerile din 2006. In Senat, Partidul Democrat detine in prezent 59 dintre cele 100 de mandate, contand si pe doi senatori independenti, iar republicanii ar trebui sa castige cel putin zece noi mandate pentru a obtine majoritatea.

Daca Partidul Republican va obtine majoritatea in Camera Reprezentantilor, el ar putea readuce in discutie o parte dintre reformele adoptate in 2009 si 2010, in primul rand reforma asigurarilor de sanatate si reglementarile in sectorul financiar. Rezultatul alegerilor va fi insa un test nu numai pentru adminstratia Obama, ci si pentru Partidul Republican, formatiune a carei coeziune va fi pusa in discutie, estimeaza USA Today, din cauza potentialelor conflicte intre congresmenii "traditionali", obisnuiti cu negocierea si compromisul, si radicalii veniti pe valul miscarii Tea Party, care sustin in unele cazuri idei contrare liniei partidului (de pilda, dezavueaza acordurile de comert liber).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/marele-test-pentru-obama-7638854
7638854
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.