Marea Britanie stabileşte un exemplu în lupta cu coronavirusul: Londra anunţă un stimul fiscal de urgenţă printr-un pachet de 12 miliarde lire sterline, în aceeaşi zi în care Banca Angliei a redus dobânzile cu 0,5%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 12 martie 2020 494 afişări

Marea Britanie stabileşte un exemplu în lupta cu coronavirusul: Londra anunţă un stimul fiscal de urgenţă printr-un pachet de 12 miliarde lire sterline, în aceeaşi zi în care Banca Angliei a redus dobânzile cu 0,5%

Cancelarul britanic Rishi Sunak, cel care conduce ministerul de Finanţe din Marea Britanie, a încheiat o decadă de austeritate bugetară aplicată până acum de Conservatori, întrucât primul buget conturat de el prevede o majorare semnificativă a bugetului de cheltuieli şi un stimul fiscal masiv de 12 miliarde lire sterline (13,6 miliarde euro), puşi pe masă în lupta contra pandemiei.

Rishi Sunak a recunoscut că virusul va „perturba temporar” economia, însă anunţat că guvernul ia măsurile necesare pentru a diminua impactul.

Pe lângă pachetul de 12 miliarde lire sterline prevăzut pentru a limita impactul pandemiei, Sunak a conturat în buget suma de 18 miliarde lire sterline pentru cheltuieli publice care nu au legătură cu coronavirusul.

Sunak a anunţat că guvernul va proteja afacerile care vor fi afectate şi că va turna bani în Sistemul Naţional de Sănătate (NHS), spunând că va pune la dispoziţia acestuia oricât de multe „milioane sau miliarde” va fi necesar pentru a depăşi virusul.

„Indiferent de ce este nevoie, indiferent de costuri, noi vom susţine NHS-ul”, a spus Rishi Sunak.

Mai mult, concediul medical va fi plătit pentru toţi cei care se autoizolează timp de 14 zile din cauza virusului, întrucât guvernul a promis că a pregătit un buget de 2 miliarde lire sterline pentru a subvenţiona aceasta măsură, plătind businessurile afectate.

Anunţul cancelarului britanic Rishi Sunak marchează sfârşitul unui deceniu de austeritate, întrucât bugetul pentru 2020 prevede mai mulţi bani pentru investiţii şi mai mulţi bani pentru cheltuieli.

Spre exemplu, sumele alocate pentru investiţii publice vor reprezenta 3% din PIB, faţă de mai puţin de 2% până acum.

Măsurile prezentate includ un buget de 5 miliarde lire sterline ca răspuns de urgenţă pentru Sistemul Naţional de Sănătate; un buget de 500 milioane lire sterline din care vor fi ajutaţi oamenii catalogaţi drept vulnerabili; taxa pe proprietăţi folosite în scop comercial (n.r: aşa-numitele „business rates”), vor fi eliminate pentru un an de zile pentru businessurile mici din cele mai afectate sectoare, precum cel de entertainment.

Pe acest buget, Marea Britanie estimează că în 2020-2021 va trebui să împrumute echivalentul a 2,4% din PIB, în comparaţie cu estimarea de 1,8% din martie 2019.

Cancelarul a dat de înţeles că mai urmează măsuri, în contextul în care a anunţat o revizuire a legislaţiei fiscale.

Cu toate acestea, chiar şi fără impactul coronavirusului, Biroul pentru Responsabilitate pe Buget a revizuit în jos estimarea de creştere economică. În 2020, creşterea economică ar trebui să se ridice la 1,1%, în scădere faţă de estimarea de 1,4% lansată anul trecut.

Printre celelalte măsuri care ar trebui să ajute mediul de afaceri în faţa virusului se numără o schemă de împrumuturi garantate pentru băncile care creditează IMM-uri cu sume de până la 1,2 milioane lire sterline.

Taxa pe proprietăţi folosite în scop comercial va fi eliminată momentan şi pentru companiile din industria ospitalităţii, galerii, locaţii pentru evenimente, cinematografe.

Accizele pe alcool au fost de asemenea îngheţate.

Toate businessurile mici care nu plătesc taxe pe propritatea folosită în scop comercial vor primi câte un ajutor de 3.000 lire sterline de la stat, într-un buget care se ridică la 3 miliarde lire sterline.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
marea britanie,
lupta,
pachet,
urgenta,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.