Marea Britanie îşi redeschide Ambasada la Teheran, după patru ani de la un atac - VIDEO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 23 august 2015 27 afişări

Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost redeschisă duminică, după aproape patru ani, în cursul unei vizite în capitala iraniană a şefului diplomaţiei britanice Philip Hammond, însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri, iar Iranul îşi redeschide simultan ambasada la Londra, relatează BBC News online.

Ambasada britanică a fost închisă în 2011, după ce a fost atacată de către protestatari, în timpul unei demonstraţii împotriva sancţiunilor impuse Iranului.

Hammond este primul ministru de Externe britanic prezent în Iran din 2003 încoace.

Vizita are loc la doar câteva săptămâni după încheierea unui acord între Teheran şi şase mari puteri vizând limitarea programului nuclear iranian.

- "Jaloane importante"

"Prima vizită a unui ministru britanic din 2003. Moment istoric în relaţiile UK-Iran", a declarat Hammond, într-un mesaj postat pe Twitter, la sosirea în Teheran.

Acordul în dosarul nuclear şi alegerea lui Hassan Rohani ca preşedinte în iunie 2013 - care a promis un angajament mai mare cu lumea occidentală - au fost "jaloane importante" în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, a declarat ministrul anterior.

"Redeschiderea ambasadelor noastre este un pas esenţial către îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale", a spus ministrul britanic.

"În primul rând vom dori să ne asigurăm că acordul în dosarul nuclear este un succes, inclusiv prin încurajarea comerţului şi investiţiilor după ridicarea sancţiunilor", a spus Hammond.

"Marea Britanie şi Iranul ar trebui să fie pregătite să discute, de asemenea, despre provocările pe care le înfruntă, inclusiv terorismul, instabilitatea regională, extinderea ISIL (un acronim al grupării jihadiste Statul Islamic - SI) în Siria şi Irak, lupta împotriva narcoticelor şi migrare", a continuat el.

Iniţial, ambasada urmează să fie condusă de către un însărcinat cu Afaceri - Ajay Sharma, însă Hammond a anunţat că un acord în vederea ridicării la statutul de ambasador urmează să aibă loc în lunile următoare.

Redeschiderea ambasadei este marcată printr-o ceremonie la care participă Hammond, Sharma, reprezentanţi ai Ministerului iranian de Externe şi membri ai corpului diplomatic.

O delegaţie de oameni de afaceri a sosit la Teheran împreună cu ministrul britanic, din care face parte şi ministrul Eşicherului Damian Hinds, pentru a discuta posibile viitoare oportunităţi comerciale.

Iranul anunţa în noiembrie 2011 că-l expulzează pe ambasadorrul britanic, ca măsură de retorisiune faţă de susţinerea consolidării unor sancţiuni impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Sute de protestatari pătrundeau cu forţa în sediul misiunii două zile mai târziu, spărgând geamurile, incendiind maşini şi stragul britanic.

Londra a răspuns închizând Ambasada Iranului o lună mai târziu.

Însă în urma alegerii lui Rohani şi unui acord cu privire la programul nuclear iranian, ministrul de Externe de la acea vreme William Hague a propus, în iunie anul trecut, redeschiderea ambasadei.

De atunci, redeschiderea ambasadei a fost amânată din cauza unor probleme tehnice privind politica eliberării de vize şi unele echipamente de comunicaţie, a declarat Hammond.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
DIPLOMAŢIE,
M.BRITANIE
/actualitate/marea-britanie-isi-redeschide-ambasada-la-teheran-dupa-patru-ani-de-la-un-atac-video-14684990
14684990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.