Mândra, fabrica de ulei înfiinţată de inginerul Nicolae Malaxa, intră în portofoliul CITR

Autor: Andra Stroe Postat la 04 martie 2019 187 afişări

Compania Mândra, succesoarea Întreprinderii de Ulei Bârlad, înfiinţată în 1911 de inginerul Nicolae Malaxa, intră în portofoliul CITR după numirea practicianului în calitate de administrator judiciar provizoriu.

Mândra, fabrica de ulei înfiinţată de inginerul Nicolae Malaxa, intră în portofoliul CITR

Cu o diplomă de inginer mecanic obţinută în Germania şi un buget de 10.000 de lei din vremea aceea, Nicolae Malaxa ajunge la Bârlad în 1909 şi îşi propune deschiderea unei fabrici pentru fabricarea uleiului vegetal. Deoarece bugetul personal nu era suficient pentru realizarea visului său, Nicolae Malaxa atrage în prima sa afacere de succes, investitori din rândul marilor proprietari de terenuri agricole, bancheri şi oameni de afaceri bârlădeni. În 1910, Malaxa începe construcţia viitoarei fabrici de ulei vegetal „Mândra”, care demarează producţia în martie 1912. Zece ani mai târziu, veniturile aduse de întreprinderea de la Bârlad şi vânzarea acesteia îi creează posibilitatea de a-şi deschide un atelier de reparaţie a locomotivelor şi vagoanelor de tren la Bucureşti. Acum începe ascensiunea lui Malaxa – este momentul în care devine cunoscut ca reputat industriaş şi un bun afacerist.

În prezent, afacerea Mândra este condusă de Liviu Hrimiuc, acţionarul majoritar al companiei încă din anul 2001. După preluare, compania face cel mai mare salt din istoria sa, investind masiv în modernizarea maşinilor şi utilajelor de producţie, achiziţionarea de noi active menite să sporească spaţiile de producţie şi depozitare şi face primul pas pentru construirea unui sediu administrativ separat.

Astăzi, Mândra operează două fabrici de producţie, are patru puncte de lucru în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, o subsidiară în Republica Moldova, şi este structurată pe trei linii de business: procesare ulei, producţie furaje combinate şi depozitarea & comerţul cu cereale.

Fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat în primăvara anului trecut cu un incendiu care a distrus peste 80% din secţia de presare, afectând atat echipamentele tehnologice de producţie cât şi clădirea. Cererea de intrare în insolvenţă a companiei a fost depusă de administratorul Mândra la 28 ianuarie anul acesta, iar pe 10 aprilie va avea loc prima adunare a creditorilor din procedură.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
barlad,
companie,
ulei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.